Sztuka dyskusji

W dniu 6 czerwca 2013 r. w sali narad Urzędu Gminy w Zaleszanach miało miejsce innowacyjne przedsięwzięcie.Samorządy uczniowskie ze szkół gimnazjalnych z Gminy Zaleszany uczyły się prowadzenia dyskusji, uczestnicząc w konkursie gminnym pt.

„Debaty obywatelskie – Młodzi gniewni dla nas pewni”, zorganizowanych metodą debat oksfordzkich. Konkurs był I etapem regionalnych debat obywatelskich.

Trzy czteroosobowe drużyny prowadziły zacięte spory na wylosowane tematy: „Duża klasa jest lepsza od małej”, „Komputery wpływają pozytywnie na młodych ludzi”, „Muzyka pozytywnie wpływa na zachowania ludzi”.

Wcześniej wylosowane zostały również strony jakie przyszło zajmować poszczególnym drużynom: propozycja/ opozycja. Konkurs rozpoczął się wystąpieniem Prezesa Fundacji Fundusz Lokalny SMK pana Stanisława Baski, który pełnił również rolę sekretarza debaty. Funkcję marszałka debaty pełnił sekretarz Gminy Zaleszany pan Sebastian Nabrzeski.  Konkurs gminny i powiatowy jest objęty honorowym patronatem Rady Powiatu Stalowowolskiego, Wójta i Rady Gminy Zaleszany a jego głównym koordynatorem jest Publiczne Gimnazjum nr 2 w Zbydniowie. W loży ekspertów, wybierających zwycięzcę, zasiedli zaproszeni goście w osobach: pan Tomasz Kamiński poseł na Sejm Rzeczpospolitej, pan Andrzej Karaś Wójt Gminy Zaleszany, pan Jan Nowak dyrektor Gminnego Zespołu Obsługi Szkół i Przedszkoli w Zaleszanach oraz pani Ewelina Kortas, wolontariuszka Fundacji, pracująca w biurze Festiwalu Miasto Młodych Artystów.

Zwycięzcą konkursu została drużyna z Publicznego Gimnazjum nr 2 w Zbydniowie w osobach: Izabela Jarosz, Joanna Idec, Dominika Baran i Weronika Kroker, które zakwalifikowały się do powiatowego etapu. Loża ekspertów i publiczność wybrała również najlepszego mówcę debat: Adrianna Bosak uczennicę Publicznego Gimnazjum nr 1 w Zaleszanach. Debaty dostarczyły zgromadzonej publiczności wiele emocjonujących wrażeń.

Pomysłodawcą konkursu jest Partnerstwo „Młodzi gniewni dla nas pewni”reprezentowane przez lidera partnerstwa Fundację Fundusz Lokalny SMK w Zbydniowie. Idea debat oksfordzkich narodziła się w 1823 r. na  Uniwersytecie w Oxfordzie w Wielkiej Brytanii. Od tego czasu, do dnia dzisiejszego, działa tam nieprzerwanie Unia Debatancka, której polem aktywności są dyskusje dotyczące bieżących problemów społeczno-politycznych. O atrakcyjności tej idei może świadczyć również fakt, że od momentu powstania Unii Debatanckiej pomysł debat oksfordzkich spotkał się z wielką życzliwością licznych środowisk akademickich i licealnych na całym świecie. Tym razem pomysł zorganizowania debat oksfordzkich skierowany został do młodzieży gimnazjalnej gmin wiejskich i miejsko – wiejskich powiatu tarnobrzeskiego, stalowowolskiego i sandomierskiego. W każdym z powiatów konkurs obejmuje trzy etapy:

Etap gminny, rywalizacja drużyn w systemie „play-off” prowadzonych metodą debat oksfordzkich.

Etap powiatowy, który składać się będzie z 3 części:

a) testu wiedzy o samorządzie szkolnym i lokalnym,

b) debaty obywatelskiej prowadzonej metodą debat oksfordzkich,

c) konkursu pt. „Gra obywatelska” prowadzonego metodą grywalizacji.

Etap regionalny składać się będzie z 3 części:

a) debaty obywatelskiej prowadzonej metodą debat oksfordzkich,

b) finału regionalnego konkursu „Gra obywatelska”: prowadzonego metodą grywalizacji,

c) debaty „Młodzi a politycy” pt. „Czy dobro wspólne jest wartością, którą posługują się politycy?”

W powiecie stalowowolskim eliminacje powiatowe zaplanowano na 17 czerwca 2013 r.godzinie 9.00 w sali narad Gminy Zaleszany a cały projekt kończy się finałem, który odbędzie się 22 czerwca 2013 r. w Sandomierzu podczas Festiwalu Miasto Młodych Artystów.