A Wisła płynie dalej…

Przełom roku to dobry czas do podsumowań. 28 grudnia 2017 r. w świetlicy wiejskiej w Skowierzynie, gm. Zaleszany „Napędzani Wisłą”  dokonało podsumowań naszego Roku Rzeki Wisła. Przy okazji spotkania nastąpiło też rozstrzygniecie I wiślanego konkursu fotograficznego, który adresowany jest do uczestników wypraw warszawskich i partnerów „Napędzani Wisłą”.

Spotkanie i rozstrzygnięty konkurs  był wstępem do tworzenia wiślanej galerii fotograficznej. Tegorocznym konkursem podsumowaliśmy lata 2016-2017. Na konkurs zostały złożone prace przez 6 osób i jedną organizację.

Nagrodzeni:

I miejsce - Robert Korga
I miejsce – Robert Korga
II miejsce – Krzysztof Pitra

III miejsce – OSP Dymitrów Mały

autor: Dominika Latańska - wyróżnienie
Wyróżnienie – Dominika Latańska
autor: Sebastian Nabrzeski - wyróżnienie
Wyróżnienie – Sebastian Nabrzeski

Spotkanie w Skowierzynie, poza podsumowaniem było okazją do dyskusji o planach na 2018 r.

Wstępny kalendarz wydarzeń wygląda tak:

15 stycznia – Ogłoszenie konkursu „Wisła w fotografii”

Spotkanie organizacyjne – Planowanie wydarzeń wiślanych związanych z uczczeniem 100 – lecia Niepodległej

28 lutego – Ogólnopolski Dzień Ludzi Wody (nazwa robocza)

01 marca – Ogłoszenie lokalnego konkursu „100 lat Niepodległej. Historia. Ludzie. Przyszłość” w ramach Programu DL oraz partnerstwa „Napędzani Wisłą”

Malowanie łodzi, przygotowanie do sezonu

07 kwietnia – Rozpoczęcie sezonu – Wiosenne sprzątanie Wisły i Sanu

25-26  maja – Napędzani Wisłą na imprezie w Gassie

Majówki na Wiśle

22 czerwca – Noc Kupały na Wiśle

Udział w 200 – leciu Diecezji Sandomierskiej

27-29 lipca – Festiwal „Dookoła Wody”

Start III Wyprawy Warszawskiej

1 sierpnia – Napędzani Wisłą na Godzinie „W” w Warszawie

25 – 26 września – Napędzani Wisłą na regatach w  Kłudziu
14 października – Nadwiślański Rajd Nordic Walking

Lokalne zawody wiślane

11 listopada – II Patriotyczny, Wiślany Rejs Sandomierz – Baranów Sandomierski – Sandomierz

21 listopada – siódme Urodziny Fundacji (na Wiśle)

Jesienne sprzątanie Wisły

06 grudnia – Barbórka na Wiśle

Otwarcie II Galerii Wiślane (podsumowanie roku)

Poza kalendarzem przedyskutowano również wspólne działania jakie „Napędzani Wisłą” mogą lub będą chcieli się podjąć. Są to:

1. Wspólny „internetowy port wiślany” (zakładka do strony www) zawierający m.in.: „Wiślaną Galerię Fotograficzną”, dokumentację „Wisła na przestrzeni dziejów” , „Biblioteczkę wiślaną”, etc
  2. Wspólny port dla drewniaków w porcie w Sandomierzu i dworzec wodny w porcie sandomierskim (odtworzenie)
  3. Pro publico bono” – wspólny sprzęt np. przyczepy dla łodzi, silniki (spalinowe, elektryczne), kapoki, etc, wspólne zimowanie drewniaków i przygotowanie do sezonu letniego, wspólne wyprawy i udział w imprezach wiślanych;
  4. Muzeum wiślane – izba regionalna, muzeum, wioska tematyczna (???),
  5. Budowa małej infrastruktury na trasie „Baranów Sand. – ujście Sanu”
  6. Wydawnictwa wiślane: broszura o tradycjach i zwyczajach wodniackich, mapy, stare fotografie, reprodukcje starych map, planów, książek , etc
  7. Stare drewniaki – budowa łodzi drewnianych na podstawie starych planów i zdjęć „Gabar Koćmierzowski”, płaskodenna łódź rzeczna (na podstawie książki z 1936)
  8. Wisła dla turystów – uruchomienie cyklicznych rejsów łodziami drewnianymi na trasie: Sandomierz – Baranów Sand ; Sandomierz – Kazimierz Dolny; Sandomierz – Warszawa
  9. Wisłą do Orleanu – przygotowanie do wyprawy w 2019 r.

Oficjalna część spotkania zakończył mini koncert kolegi Grzegorza Świtalskiego, armatora sandomierskiego dubasa, który zaprezentował kilka piosenek z autorskiej płyty „Turururu” zespołu Hambawenah.

Zapraszamy do uczestnictwa
opr. Stanisław Baska