Zaleszański Uniwersytet Ludowy – plany na 2024 rok

Rok 2024 w Zaleszańskim Uniwersytecie Ludowym to również wiele inspiracji. Moduł o tematyce ekologicznej pn. PRO-EKO. A w nim nowości: Recykling, Zero waste a gotowanie, Warsztaty tworzenia woskowijek, Zioła i kwiaty w codziennej diecie.

Od ziół przejdziemy do tego co w życiu najważniejsze ZDROWIE. Moduł 4 MEDYCYNA STYLU ŻYCIA, zostanie wprowadzony poprzez Minikonferencję pn.: „Jak dożyć stu lat? Sekrety długowieczności”. Medycy, specjaliści w tym obszarze podejmą takie tematy jak: Medycyna kulinarna – zdrowe odżywianie w praktyce, Recepta na aktywność fizyczną, Sen – zapomniany filar zdrowia, Warsztaty rzucania palenia, Techniki regulacji stresu, Krok po kroku do zdrowia – jak budować zdrowe nawyki, ABC zdrowia.

Ten rok to również kontynuacja, rozpoczętego już bloku SZKUTNICTWO I TRADYCJE. Cykl

szkoleń skierowany do grupy „Napędzani Wisłą” oraz wszystkich zainteresowanych

poszerzaniem wiedzy z tego obszaru. Tematyka nietuzinkowa, inspirująca, a Mistrzowie w swym fachu to pasjonaci, rękodzielnicy. Przed nami: Renowator mebli, Budowa kłody bartnej, Wykonywanie rzemieślniczych mebli, Produkcja dziegciu, Konserwacja drewna naturalnymi sposobami, Mała galanteria – warsztat nt. drobnych akcesoriów drewnianych stosowanych na łodzi.

Wielość i różnorodność szkoleń pozwoli na rozwój osobisty w wielu obszarach, dzięki temu chętni dorośli Uczniowie mogą wybrać tematy zainteresowań i pogłębiać w nich wiedzę. Postaramy się, aby Uczniowie korzystający z nauk w Zaleszańskim Uniwersytecie Ludowym wyszli nie tylko z nową wiedzą, umiejętnościami a przede wszystkim poczuciem samorozwoju a w tym: rozwijaniem osobistej wolności, pielęgnowaniem siebie i swoich zdolności. Mamy nadzieję że udział w ZUL będzie przyczyną do wielu wspólnych działań i partnerstwa w wielu obszarach.

Do wszystkich aktywności Serdecznie zapraszamy.