Ruszył Regionalny Konkurs Grantowy Równać Szanse

Rusza nabór wniosków w Regionalnym Konkursie Grantowym Programu Równać Szanse 2020! Od 4 sierpnia lokalne organizacje pozarządowe, domy kultury i biblioteki oraz nieformalne grupy dorosłych z małych miejscowości mogą składać wnioski o dotację do 8 500 zł na półroczne działania z młodzieżą!

W tym konkursie można otrzymać dofinansowanie do 8 500 zł na sześciomiesięczne projekty realizowane pomiędzy 01.02.2021 r. a 31.07.2021 r. O dotację mogą ubiegać się instytucje z miejscowości do 20 tysięcy mieszkańców:

• powiatowe, miejskie i gminne biblioteki,
  • miejskie i gminne domy kultury,
  • organizacje pozarządowe (zarejestrowane w formie stowarzyszeń i fundacji w KRS lub w ewidencji prowadzonej przez Starostów),
  • Ochotnicze Straże Pożarne,
  • nieformalne grupy dorosłych (które chcą założyć organizację pozarządową).

Uczestnicy projektu to młodzież w wieku od 13 do 19 lat  (uczniowie klas siódmych i ósmych szkół podstawowych i uczniowie szkół ponadpodstawowych) z terenów wiejskich i małych miast (do 20 000 mieszkańców). Zalecana liczba członków grupy projektowej to 12-20 osób.

Istotą Regionalnego Konkursu Grantowego są lokalne projekty, które dla młodych ludzi mają być ciekawym wyzwaniem i szansą współpracy z innymi. Ich uczestnicy obierają wspólny cel, który chcą osiągnąć. W drodze do jego osiągnięcia uczą się planowania i współpracy w grupie, poznają lokalną historię, kulturę i tradycję. Nawiązują nowe znajomości. Działają na rzecz lokalnej społeczności. Rozwijają pasje i zainteresowania oraz sprawdzają się w nowych sytuacjach.

Najczęściej zadawane pytania:

Masz jakieś wątpliwości? Sprawdź odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania (kliknij tutaj). Jeśli nie ma tam rozwiązania Twojego problemu to skontaktuj się z nami!

Fundacja SMK jest partnerem lokalnym Regionalnego Konkursu Grantowego Równać Szanse na 4 województwa:

• świętokrzyskie,
  • podkarpackie,
  • małopolskie
  • oraz lubelskie.

Zapraszamy do kontaktu z naszymi doradcami: kontakt do doradców

Najważniejsze terminy:

• 04.08.2020 r.- ogłoszenie konkursu,
  • 27.10.2020 r.- zakończenie naboru wniosków o godzinie 12:00,
  • 15.12.2020 r.- ogłoszenie wyników konkursu.

Osoby zainteresowane udziałem w konkursie mogą skorzystać z bezpłatnych szkoleń przygotowanych specjalnie z myślą o organizacjach planujących złożenie wniosku. Odbędzie się pięć jednodniowych szkoleń „Jak napisać dobry wniosek w Programie Równać Szanse?”.

Terminy i miejsca:

19 września 2020 r. – Poznań, Kraków, Białystok;

26 września 2019 r. – Słupsk, Warszawa.

Uczestnictwo w szkoleniach jest bezpłatne. Rejestracja na szkolenia odbywać się będzie poprzez elektroniczny formularz udostępniony na stronie Programu.

Regionalny Konkurs Grantowy organizowany jest w ramach Programu „Równać Szanse 2020” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowany przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży.

Patronem konkursu jest ngo.pl – portal organizacji pozarządowych.