PODKARPACKA KONFERENCJA RÓWNAĆ SZANSE… METALOWE GRANIE SPOŁECZNE DZIAŁANIE

O tym co łączy miód z laboratorium nauki, strachami na wróble, modą, teatrem,  śpiewem i Klubem Włóczykija mogli dowiedzieć  się uczestnicy Podkarpackiej Konferencji Równać Szanse, która odbyła się 20 czerwca w Wojewódzkim Domu Kultury w Rzeszowie. Impreza została zorganizowana przez Partnera Regionalnego Fundację Fundusz Lokalny SMK

Podczas imprezy uczestnicy poznali projekty modelowe oraz wybrane inicjatywy z terenu Podkarpacia realizowane w ramach Programu Równać Szanse.  Przeprowadzano doświadczenia naukowe, kuszono pysznymi ciasteczkami z miodem i tworzono strachy na wróble, a to był dopiero początek…  Zarówno organizatorzy, uczestnicy i osoby biorące udział w panelu zgodnie odpowiedzieli na pytanie:  Czy udział w Programie Równać Szanse daje większe możliwości rozwoju osobistego i podnosi  kompetencje społeczne młodych ludzi? Zdecydowanie tak! A gdzie mogą je wykorzystać? Wszędzie. Nieważne, czy będą działać w Chmielniku, Birczy, Rzeszowie, Londynie czy Nowym Jorku. Zdobyte umiejętności otwierają możliwości na wiele sposobów, a dzięki udziałowi w Programie młodzi ludzie mają wybór. Wybór i świadomość swojej mocy, wartości i siły marzeń.

Już wczesną jesienią rusza Regionalny Konkurs Grantowy Równać Szanse, dlatego organizatorzy Konferencji zorganizowali aktywne warsztaty skutecznego pisania wniosków do Programu. Dzięki temu kilkanaście osób podniosło poziom swej wiedzy, co miejmy nadzieję, że zaprocentuje pozyskaniem środków na realizację projektów z młodzieżą.

Podkarpacka Konferencja Równać szanse zakończyła się mocnym akcentem w postaci występu zespołu Konsystorz, który tworzy płytę w ramach RKG RS 2016 przy pomocy Miejsko – Gminnego Ośrodka Kultury w Zawichoście. Metalowe granie i społeczne działanie zakończyło to bardzo inspirujące spotkanie aktywnych środowisk i młodych ludzi pełnych pasji , działających na terenie Podkarpacia.