Lokalne konkursy Fundacji – zapowiedzi

Lokalne inicjatywy to program Fundacji, w którym wspieramy społeczności w ich lokalnych działaniach. Aktualnie, realizujemy dwa projekty, które poza wsparciem doradczym czy szkoleniowym umożliwiają uzyskać dotację na wdrożenie inicjatywy społecznościowej. Program „Działaj Lokalnie” – Polsko – Amerykańskiej Fundacji Wolności oraz Akademia Aktywnych Obywateli realizowany w ramach Fundusz Inicjatyw Obywatelskich, finansowany w ramach Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Dla naszych partnerów, którzy rozwijają się wraz ze swoimi społecznościami szykujemy dodatkową niespodziankę.  Na przełomie listopada i grudnia br. organizujemy Galę „Lokalne inicjatywy 2016”. Będzie to okazja do pokazania „na co nas stać”, podsumowania obu projektów, porównania metod działania, zaprezentowania najlepszych praktyk, które będziemy wyróżniać w 4 kategoriach:

1. „Najlepsza Kontynuacja” – ta, która pozwoliła na kontynuację działań albo realizacja inicjatywy uwolniła „społeczna energię”;
  2. „Najlepiej wypromowana aktywność obywatelska” – oceniać będziemy nie tylko formę promocji ale jej cele, sposób dotarcia i efekty podejmowanych działań promujących daną inicjatywę
  3. „Najlepiej zrealizowane inicjatywy DL/FIO-AAO za 2016 r. – konkurs dotyczyć będzie tylko tegorocznych inicjatyw i poza oceną merytoryczną działań pod uwagę weźmiemy również umiejętność organizacji do działań zgodnych z umową i regulaminem;
  4. „Najlepszy młodzieżowy wolontariusz  inicjatyw DL i FIO – AAO” – to konkurs, w którym nasi partnerzy będą mogli podziękować młodym wolontariuszom współpracującym na co dzień z ich organizacjami.

Już dziś zapraszamy realizatorów inicjatyw wdrażanych dzięki wsparciu finansowemu Fundacji, którzy z nami współpracowali w  latach 2016-2016. Szczegóły konkursów (regulamin, pila nagród, terminy)  pojawią się w marcu na naszym portalu.