ŁÓDKĄ NA SZKOLENIE DZIAŁAJ LOKALNIE

Wisła jest nasza! Z taką myślą wyruszyliśmy w rześki jesienny poranek 10 września w stronę Kazimierza Dolnego. Dwie łódki pychówki, 10-osobowa grupa liderów Działaj Lokalnie na pokładzie i dwa dni pełne wrażeń!

Jak to się stało? Fundacja SMK co roku dla realizatorów inicjatyw programu Działaj Lokalnie organizuje wyjazd integracyjno-szkoleniowy. Rok 2017 jest rokiem Wisły. A dodatkowo Fundacja SMK wraz z miłośnikami Wisły zawiązali partnerstwo wiślane pn. „Napędzani Wisłą”. Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazywały, że trzeba to wykorzystać. Po tygodniu obfitych opadów stan rzeki był wysoki. Uczestnicy do końca nie znali szczegółów szkolenia. Wisła na szczęście okazała się dla nas łagodna, a piękne jesienne słońce cudowne!

30 września wyruszyliśmy do Kazimierza 10 osobową grupą. Na łódce Gościńca Koćmierzów, a za sterem Stanisław Baska – Prezes Fundacji SMK wraz z 4 odważnymi kobietami Magdaleną Gerbą, Beatą Węglińską z Towarzystwa Włościańskiego Ługi oraz Lucyną Sudoł i Agnieszką Czarnotą z Stowarzyszenia W Dolinie Sanu – Sudolanie. Załoga drugiej łódki SMyK to członkowie partnerstwa „Napędzani Wisłą” – za sterem Grzegorz Korona wraz z Agnieszką, Justyną, Rafałem oraz Dominiką, administratorka ODL-a. W takiej ekipie płynęliśmy do Kazimierza Dolnego, ale to nie wszystko. Po drodze mieliśmy przystanek w Kłudziu, gdzie spotkaliśmy się z pozostałymi uczestnikami szkolenia którzy jechali samochodem – OSP Suchorzów wraz z grupą nieformalną Przyjaciele znad Wisły gm. Baranów Sandomierski, grupa nieformalna Działamy Zawsze Razem z Zaleszan oraz Stowarzyszenie Poręba z Nowej Dęby.

W Kłudziu odbywały się XI Regaty Wiślane. Organizatorom dziękujemy za zaproszenie i gratulujemy super imprezy wiślanej. Lubimy łączyć akcje i wykorzystywać sytuacje. Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie wykorzystali takiej imprezy do promocji programu „Równać Szanse” a dokładnie Regionalnego Konkursu Grantowego. Ulotki rozdane, my posileni kapuśniakiem, chwilą rozmowy ruszamy dalej samochodami i łódkami aby już docelowo spotkać się w najstarszym pensjonacie w Kazimierzu Dolnym.

Dzień pierwszy upłynął (dosłownie) nam bardzo szybko. A kolejnego dnia nie zwalniamy tempa. Rano śniadanko i o 9:00 zaczynamy szkolenie z p. Marcinem Kawką na temat jak przygotować się do wywiadu przed kamerą. Chwila teorii i zabieramy się do praktyki. Liderzy Działaj Lokalnie opowiadają o realizowanych inicjatywach. Jest wesoło, stresująco a godziny szybko mijają. Wybija godzina 12:00 czas na wspólny obiad i zakończenie wspólnego spotkania. Dla chętnych czas na zwiedzanie Kazimierza Dolnego. A dla niektórych czas na powrót.

Było nam bardzo miło spędzić z Wami dwa dni. Dziękujemy że nam zaufaliście i chcieliście wziąć udział w dość nietypowej formie wyjazdu. Zapraszamy do galerii zdjęć pokazującej choć kawałek naszego wyjazdu.