Warsztaty kulinarne zorganizowane zostały w ramach wniosku pn.: „Kuchnia regionalna od juniora do seniora”. Środki na realizację zadania pochodziły z Programu „Działaj Lokalnie IX” Polsko – Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodka Działaj Lokalnie Fundacji Fundusz Lokalny SMK oraz z budżetu Gminy Baranów Sandomierski.
Koło Gospodyń Wiejskich wraz z Ochotniczą Strażą Pożarną ze Ślęzaków przeprowadzili cykl warsztatów ukazujących dzieciom, młodzieży oraz zaproszonym gościom tajniki kuchni regionalnej, w tym także lasowiackiej.
Do przeprowadzenia warsztatów wykorzystane zostało, zakupione ze środków niniejszej inicjatywy wyposażenie pomieszczenia Koła Gospodyń Wiejskich w Ślęzakach. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich, zarówno obecne członkinie, jak i seniorki KGW prezentowały tradycyjne dania z kuchni regionalnej, opowiadały o dawnych tradycjach związanych ze świętami Bożego Narodzenia oraz o zwyczajach karnawałowych. We wszystkich zajęciach z wielkim zaangażowaniem udział brały dzieci oraz młodzież z miejscowości Ślęzaki, wykazali się oni dużą chęcią poznawania dawnych zwyczajów, tradycji oraz pomocą w przygotowaniu warsztatów. Zorganizowane zajęcia były okazją do kultywowania tradycji kulinarnych regionu oraz okazały się doskonałym sposobem na integrację międzypokoleniową. Tak wiec, po raz kolejny sprawdziło się dawne powiedzenia: „ przez żołądek do serca”. Jest to przykład doskonałej lokalnej inicjatywy.