Informacja o udzielonych rekomendacjach 2015/2016

Uprzejmie informujemy, iż w tegorocznej edycji Programu Stypendiów Pomostowych Komisja Stypendialna działająca przy Fundacji Zarząd Fundacji udzieliła rekomendacji dla 8 kandydatów ubiegających się o stypendium z Programu Stypendiów Pomostowych. Są to następujące osoby:

Imię i nazwisko
  1. Ewelina Sudoł
  2. Katarzyna Szemraj
  3. Oliwia Potocka
  4. Marta Król
  5. Patryk Bartłomiej Sadecki
  6. Natalia Kraszula
  7. Jacek Gębala
  8. Weronika Bator

Przypominam, iż Fundacja ubiega się o objęcie Programie PSP wszystkich 8 kandydatów, co jednak jeszcze nie oznacza, iż wszystkie rekomendowane osoby uzyskają stypendium. Jednocześnie informuję, iż zgodnie z Regulaminem, Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości – operator Programu w terminie do 5 października ogłosi listę stypendystów PSP na rok 2015/2016.

Jednocześnie chcemy pogratulować osiągnięć zarówno osobom, których wnioski zostały pozytywnie zaopiniowane przez  Komisję jak i tym, którym nie udało się uzyskać rekomendacji. Wymogi i możliwości finansowe zaangażowanych w realizację Programu PSP instytucji wymuszają, iż Fundacja Fundusz Lokalny SMK, jako lokalny partner Programu rekomendować może tylko 5 osób. Rekomendując 8 osób mamy nadzieję, iż argumenty Komisji skłonią naszych krajowych partnerów do zwiększenia puli stypendiów. Chcemy również zwrócić uwagę, iż stypendyści PSP rekomendowani przez Fundację uzyskując stypendium są obdarzeni zaufaniem Komisji co do dalszej aktywności społecznej i obywatelskiej. Również jako Fundacja FFL SMK oczekujemy współpracy. Jak co roku, również i w 2016 zamierzamy ogłosić konkurs stypendialny dla najaktywniejszych stypendystów Fundacji. Warto o tym myśleć już od pierwszego dnia po otrzymaniu stypendium. Przypominam, iż portal www.mojestypendium.pl informuje o innych programach stypendialnych. W załączeniu prezentujemy również przykłady z opisów z wniosków o rekomendacje. Komisja uznała bowiem, iż należy wskazywać na dobre przykłady rzeczowych opisów działalności, które pozwalają dostrzec całe spektrum aktywności kandydata o  stypendium. Poza programami stypendialnymi zachęcamy wszystkich wnioskodawców do podejmowania dodatkowych zajęć płatnych (praca, staże, praktyki). Również i w tym obszarze warto śledzić nasz fundacyjny portal lub zapisać się na nasz newsletter. Poza pracą wolontariusza oferujemy jako Fundacja również krótkotrwałą pracę odpłatną, szczególnie dla naszych stypendystów.

Powodzenia
Stanisław Baska