Festiwal Miasto Młodych Artystów 2016 za nami

Czwarta edycja Festiwalu Miasto Młodych Artystów jest już historią, ale jakże barwną i dźwięczną. W piątek i w niedzielę na scenie Samorządowego Ośrodka  Kultury w Nowej Dębie i w jego otoczeniu zaprezentowało się kilkudziesięciu młodych Artystów na trzech scenach Festiwalowych: Tanecznej, Muzycznej i Plastycznej, zbierając zasłużone oklaski i uznanie licznie zgromadzonej publiczności. Wysoki poziom prezentowanych tańców, utworów muzycznych i prac plastycznych postawił komisję konkursową przed trudnym zadaniem.

W piątek, 22 lipca zaprezentowali się uczestnicy Sceny Tanecznej. Wystąpiły cztery solistki, duet i dwa zespoły taneczne. Wreszcie po długich obradach jury postanowiło przyznać dwie pierwsze nagrody, Granty Rozwojowe otrzymali:  Justyna Rybak i Zespół Pieśni i Tańca „Dębianie”.  Nominacje do Stypendiów Artystycznych otrzymali:  Justyna Rybak i Julia Żerdecka.

Z ośmiorga uczestników Sceny Muzycznej(w tym trzy zespoły)   największe uznanie jurorów, granty rozwojowe oraz nominacje do Stypendium zdobyły: Emilia Lichocka i Magdalena Szlęzak.

W Scenie Plastycznej uczestnicy poza prezentacją zgłoszonych do Festiwalu prac mieli dodatkowe zadanie polegające na przedstawieniu martwej natury w preferowanej przez siebie technice. Powstały prace wykonane ołówkiem, pastelami olejami… Granty rozwojowe i nominacje do Stypendium Artystycznego zdobyli Kamil Suska i Natalia Paczkowska. Przyznano również nagrodę specjalną za oryginalność prac, odebrał ją Szymon Goźdź.

Wieczór występami uświetniły Kasia Góras i Agnieszka Bednarska, laureatki Sceny Muzycznej z poprzednich lat. Końcowym akcentem, była prezentacja i koncert Laureatów FMMA 2016.

Tegoroczny Festiwal był połączony z nowodębskim Piknikiem Rodzinnym „Rodzinnie Integracyjnie i z uśmiechem na twarzy”. Były liczne atrakcje: origami, animacje konkursy z cennymi nagrodami. Ogłoszony został również konkurs na reportaż filmowy fotograficzny i literacki z Festiwalu.