Działo się w Koprzywnicy – czyli o III Finale FMMA słów kilka

Za nami kolejny, III już Finał Festiwalu Miasto Młodych Artystów. Tym razem spotkaliśmy się w Koprzywnicy, w niedzielę 21 czerwca 2015 r. Tegoroczny Finał został połączony z Piknikiem Cysterskim „W cieniu cysterskiej jabłoni”.

Na terenach zielonych oraz w pomieszczeniach poklasztornych o laury walczyło 43 uczestników reprezentujących kilkanaście gmin z trzech powiatów: sandomierskiego, stalowowolskiego i tarnobrzeskiego. Łącznie około stu młodych artystów zaprezentowało się na siedmiu scenach artystycznych: filmowej, fotograficznej, literackiej, muzycznej, plastycznej, tanecznej i teatralnej.

Powody, dla których tak wielu młodych artystów przyjechało do Koprzywnicy, były bardzo różne. Jednych przywiodła ciekawość, drugich chęć sprawdzenia się i zaprezentowania własnej twórczości, tak jak w przypadku Krzysztofa Rzepeckiego, współlaureata sceny literackiej, tworzącego od ośmiu lat. Wielu uczestników Festiwal przyciągnął oryginalną formą. Jest dość wyjątkowy – mówi Piotr Bednarek, laureat sceny fotograficznej – ponieważ zazwyczaj wysyła się zdjęcia w formie elektronicznej i czeka na odpowiedź. Tutaj młodzi literaci, plastycy i fotografowie musieli również zaprezentować swoje umiejętności warsztatowe.

Przez całe popołudnie i wieczór można było obserwować młodych ludzi biorących udział w plastycznym i fotograficznym plenerze malarskim. W refektarzu, który był miejscem sceny literackiej i filmowej, zorganizowana została wystawa konkursowych prac plastycznych i fotograficznych. Przed liczną publicznością zaprezentowali się Finaliści sceny tanecznej i muzycznej, prezentując różnorodne formy i gatunki artystyczne. Festiwalowe zmagania zwieńczyła scena teatralna. Grupy teatralne i solistkizaprezentowały się w plenerze na wirydarzu. Otoczenie kamiennych romańskich murów, zapadający zmrok i oświetlenie sceniczne stworzyły niepowtarzalną scenerię.

Wyniki poszczególnych scen ogłaszane były na bieżąco, tuż po uzgodnieniu werdyktu przez komisję. Laureaci nie kryli radości, a niekiedy zaskoczenia z wygranej: Czujemy się bardzo dobrze, ponieważ nie spodziewałyśmy się wygranej.  Konkurencja była duża, poziom artystyczny wysoki, dlatego zwycięstwo jest dla nas miłym zaskoczeniem – opowiadały, emanując radością Mażoretki z Zespołu Diament tuż po ogłoszeniu wyników.

Przypomnijmy, że zwycięzcy każdej ze scen artystycznych otrzymali Granty Rozwojowe w kwocie 1000 zł. każdy. W kilku kategoriach wyłoniono po dwóch zwycięzców, zatem otrzymają oni po połowie wyżej wymienionej kwoty. Wszyscy laureaci i wyróżnieni przez komisje Finaliści zostali nominowani do Stypendiów Artystycznych.

Poza konkursami festiwalowymi na publiczność czekała moc piknikowych atrakcji kulturalnych, sportowych i kulinarnych. Odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego „Złote Jadło Cysterskie” – tym razem pod hasłem „Tradycja barszczem i chlebem pisana”. Moździerz Mnicha za najlepszą potrawę zdobyło Sołectwo Gnieszowice.

Organizatorzy FMMA:

Fundacja Fundusz Lokalny SMK we współpracy pw. Św. Floriana w Koprzywnicy, Urząd Miasta i Gminy w Koprzywnicy, Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Koprzywnicy.

Uczestnicy:

43 uczestników z 20 miejscowości z 13 gmin.