X EDYCJA „PATRIOTYZMU JUTRA” – trwa nabór wniosków

Muzeum Historii Polski ogłasza nabór wniosków do X edycji ogólnopolskiego programu grantowego „Patriotyzm Jutra” skierowanego do organizacji pozarządowych i samorządowych instytucji kultury. W tegorocznej edycji Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego na ten cel przeznaczy 4 mln zł. Nabór wniosków potrwa do 21 lutego 2018 r.

„Patriotyzm Jutra” to ogólnopolski program grantowy, który służy odkrywaniu, dokumentowaniu i upowszechnianiu wiedzy z zakresu historii Polski oraz wspiera inicjatywy angażujące społeczności w działania poświęcone pielęgnowaniu i promowaniu lokalnego dziedzictwa i kultury. Projekt ma za zadanie ukazanie historii w sposób ciekawy, nowatorski i angażujący, mogą wziąć w nim udział stowarzyszenia, fundacje, biblioteki, domy kultury i muzea regionalne z całej Polski.

W ramach programu przyznane zostaną dotacje w wysokości od 5 do 70 tys. zł.

Aby złożyć wniosek, należy zalogować się pod adresem: https://formularze.patriotyzmjutra.pl/

W ubiegłorocznej edycji programu Muzeum dofinansowało 160 projektów. Wachlarz zagadnień, który zaprezentowano był bardzo szeroki. Projekty przybliżały różnorodne dziedziny: historię polityczną, gospodarczą, historię nauki i techniki, a także historię społeczną oraz historię życia codziennego. Wiele projektów związanych było z upamiętnieniem wydarzeń, których rocznice obchodziliśmy w 2017: Rok Marszałka Józefa Piłsudskiego, Rok Tadeusza Kościuszki, Rok Rzeki Wisły. Zdecydowana większość wybranych projektów związana była z prezentacją historii lokalnej i lokalnego dziedzictwa.

Dodatkowych wskazówek udzielają koordynatorki programu:

Marta Winiarek
e-mail: marta.winiarek@muzhp.pl, tel.: 22 211 90 28

Maria Pawlak
e-mail: maria.pawlak@muzhp.pl

Aneta Stawińska
e-mail: aneta.stawinska@muzhp.pl

Zgłoszenia do 21 lutego 2018 r.

Regulamin konkursu LINK.