Wrzesień też napędza

„Napędzani Wisłą” nie próżnują we wrześniu.  W czasie gdy jedna ekipa popłynęła „bujać się” na jeziorach mazurskich pozostali wierni Wiśle odwiedzili  7 września Skowierzyn, gdzie świętowaliśmy 40-stą rocznicę powstanie Koła Wędkarskiego Nr 19 w Zaleszanach oraz zaprzyjaźniony Pińczów nad Nidą gdzie na „Dopływkach” mogliśmy spotkać się z przyjaciółmi nie tylko z Pińczowa ale również z tymi znad Przemszy (Monika i Jacek Parysowie) jak i mieleckiego mistrza szkutnictwa Kazimierza Bąka, który znany w całej Europie tworzy pradawną techniką łodzie „dłubanki”.

Tydzień później „Wawrzyniec” i fundacyjna „Łezka” zagościła w Baranowie Sandomierskim gdzie mogliśmy uczestniczyć w rocznicy budowy mostu na Wiśle w czasie kampanii wrześniowej 39 r. dla wycofującej się pod naporem niemieckiego okupanta Armii Kraków. Gratulujemy Stowarzyszeniu „Mały Wawel” za pamięć i pięknie zorganizowaną imprezę.

Oprócz imprez pracujemy: szkutnicy „Łezki” zaprezentowali model wręgi „klejonki”, schodki do naszej przystani w Starym Porcie zrobione w czynie społecznym, pierwsze „wici” w sprawie III Rejsu Niepodległości w Baranowie Sandomierskim rozpuszczone, a kolega Arkadiusz Szaraniec w swoim filmiku o „Dzikiej Warszawie” nie omieszkał wspomnieć o nas.

Kolejne imprezy przed nami. We wrześniu „Regaty w Kłudziu” na które wybierają się nasi przedstawiciele, w październiku wyprawa „Pińczów-Sandomierz. W listopadzie flagowy Rejs Niepodległości i 6 jesienne sprzątanie Wisły.

Do zobaczenia na wodzie
Stanisław