Relacja z projektu – Anulki 2014 – Działaj Lokalnie VIII

W dniu 24.07.2014 r. odbyła się plenerowa, cykliczna impreza integracyjna „Anulki 2014” zorganizowana przez Grupę Nieformalną DOM działającą przy Domu Pomocy Społecznej w Nowej Dębie oraz Stowarzyszenie Komitet Miast Bliźniaczych Nowa Dęba – Fermoy – Ploemeur w ramach projektu „Letnia Szkoła dla Seniorów”.

Projekt finansowany jest przez Fundację Fundusz Lokalny SMK, Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce, Polsko – Amerykańską Fundację Wolności oraz Gminę Nowa Dęba.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się między innymi Wicestarosta Jerzy Sudoł, Burmistrz Miasta i Gminy Nowa Dęba Wiesław Ordon, Zastępca Burmistrza Zygmunt Żołądź, Prezes Zarządu Fundacji Fundusz Lokalny SMK Stanisław Baska, Główny Specjalista d/s Osób Niepełnosprawnych PFRON Lucyna Szwed, Sekretarz Gminy Zaleszany Sebastian Nabrzeski, dyrektorzy zaprzyjaźnionych Domów Pomocy Społecznej wraz z podopiecznymi oraz przedstawiciele Polskiego Związku Emerytów Rencistów i Inwalidów w Nowej Dębie, Uniwersytetu Trzeciego Wieku, Nowodębskiego Koła Diabetyków a przede wszystkim uczestnicy projektu; emeryci i renciści z Gminy Nowa Dęba. Swą obecnością zaszczyciła nas również delegacja badmintonistów z Francji.

Spotkanie uświetnił swym występem zespół MALWA działający przy Gminnym Ośrodku Kultury w Zaleszanach oraz zespół PLUS pod przewodnictwem Pani Barbary Boślak. Zabawa trwała do późnych godzin wieczornych. W spotkaniu uczestniczyło ok. 150 osób. Wszyscy bawili się wspaniale w rytmie współczesnych dyskotekowych przebojów, degustując wyborne przysmaki serwowane przez gospodarzy wieczoru. Grupa Nieformalna DOM oraz Stowarzyszenie Komitet Miast Bliźniaczych Nowa Dęba Fermoy – Ploemeur dziękują wszystkim sponsorom darczyńcom oraz wolontariuszom za pomoc i wsparcie podczas organizacji zabawy.