Rejs „Dzień Flagi”

Bieżący rok rozpoczynaliśmy pełni optymizmu z głowami pełnymi planów i wiarą w ich realizacje. Wśród nowych wydarzeń znalazł się pomysł kolegów ze Stalowej Woli by z okazji „Dnia Flagi”, jaki przypada 2 maja zorganizować wspólny rejs kończący się paradą łodzi przed sandomierskim bulwarem. Realia okazały się twarde jak wiślane kamienie. Wodowanie łodzi i pomostu się opóźniało, coroczne „Wiosenne sprzątanie Wisły i Sanu” trzeba było odłożyć i wszystko wskazywało że i „Rejs Flagi” jest już nieaktualny.

Lecz wiosenna pogoda i stęsknienie za wodą sprawiły że gdy tylko ogłoszona została decyzja o otwarciu bulwarów wśród nas padło hasło „organizujmy” i zorganizowaliśmy. Około 9:00 drugiego maja ze Starego Portu ruszyło 5 łodzi. Jak na Dzień Flagi przystało, wszystkie ustrojone w barwy narodowe, flagi miasta Sandomierz i indywidualne proporce. Towarzystwo jak zwykle zacne reprezentujące: Warszawę, Kielce, Ostrowiec Świętokrzyski, Nową Dębę, Tarnobrzeg i Ziemię Sandomierską. Szkoda tylko że nie było możliwe zrealizować rejsu wspólnie z kolegami ze Stalowej woli, ale za rok zapewne tak.

Celem rejsu był niezawodny Baranów Sandomierski, po drodze – jakże by nie zahaczyć o przyjaciół z Tarnobrzeskiego TKKFu. A w drodze powrotnej relaks i piknik na sympatycznej wyspie w rejonie Nagnajowa i wywiad dla „Echa dnia”.

Tak, że choć sezon w tym roku nieco opóźniony to jednak dobrze rozpoczęty.

Za rok zapewne powtórzymy zapraszając więcej ekip do udziału.

opr. Marek Bażant
koordynator „Napędzanych Wisłą”