Projekt „30 na 2- Ratuj z nami” Działaj Lokalnie 2018 Zbydniów

Projekt „30 na 2 – Ratuj z nami” został zrealizowany przez grupę nieformalną Działamy – zawsze razem, partnerami projektu były jednostki PSP w Stalowej Woli, OSP Zbydniów, a także OSP Skowierzyn. W ramach projektu odbyły się spotkania edukacyjno-praktycznych dla MDP Zbydniów oraz Skowierzyn, poprowadzone m.in. przez strażaków z PSP Stalowa Wola.

Rezultatem projektu było nie tylko pogłębienie wiedzy i nabycie praktyki z zakresu udzielania pierwszej pomocy i prawidłowego wykonania Resuscytacji Krążeniowo oddechowej, ale również wycieczka do Krakowa. Dzięki temu wyjazdowi młodzież miała możliwość zapoznania się z funkcjonowaniem Szkoły Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej oraz zwiedzenia Muzeum Ratownictwa Medycznego – Hangar Czyżyny. W ramach projektu odbyły się spotkania promujące bezpieczeństwo, połączone z pokazem RKO na fantomach w przedszkolu w Obojni, Zbydniowie oraz II kl. szkoły podstawowej w Turbi.

Głównym celem przeprowadzonych działań projektowych stało się edukowanie poprzez kształtowanie świadomości i postaw sprzyjających bezpieczeństwu własnemu i innych oraz przygotowanie członków MDP do racjonalnych zachowań w przypadku wystąpienia zagrożeń.

Projekt został dofinansowany ze środków Programu Działaj Lokalnie PAFW realizowanego przez ARF w Polsce oraz ODL FFL SMK. Dzięki kwocie 4000,00zł przy wkładzie finansowym własnym 1650,00zł udało się zrealizować zadanie o łącznej wartości 11 995,00zł.