„Pamiętamy”

Stowarzyszenie Rodziców na Rzecz Wspierania Zespołu Szkół w Pysznicy wraz z 17 WDH Boanerges Pysznica, realizuje projekt „Pamiętamy”, którego celem jest podjęcie działań wychowawczo-obywatelskich na rzecz pamięci o walczących w obronie Ojczyzny i rozpropagowanie wśród obecnych harcerzy historii z czasów II Wojny Światowej.

Realizacja projektu rozpoczęła się pod koniec miesiąca czerwca  w ogrodach przy plebanii w Pysznicy, gdzie odbyło się spotkanie „Bezpieczne wakacje”

z pielęgniarką, która opowiedziała jak dbać o swoje zdrowie podczas wakacje, a także policjantem, który przedstawił zasady bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Po części oficjalnej był czas na grilla
i zabawy. W pikniku wzięło udział 90 osób. Kolejne zadanie wykonane podczas realizacji projektu to odnowienie mogiły żołnierskiej znajdującą się na cmentarzu parafialnym i posprzątanie innych grobów. Harcerze przeprowadzili wywiady z osobami pamiętającymi czasy II wojny światowej aby ustalić, kto znajduje się w odnalezionej mogile. Kolejny etap to wyjazd do Warszawy do Muzeum Powstania Warszawskiego i na Cmentarz na Powązkach.

Ks. Tomasz Kopeć