Oficjalne zakończenie FMMA 2013

Ostatniego dnia sierpnia w sali kawiarnianej sandomierskiego Zamku spotkali się ludzie, dla których Festiwal Miasto Młodych Artystów był ważnym wydarzeniem i którzy włożyli weń bardzo dużo pracy i serca – organizatorzy, partnerzy, wolontariusze oraz młodzi artyści.

Podsumowanie festiwalu było (tak jak sam festiwal) wielowątkowe, skierowane do szerokiego grona osób i podobnie  jak w czerwcu – rozpoczęło się rankiem a zakończyło po zmroku.

Poranne szkolenie dla wolontariuszy poprowadziła Aneta Sapuła, Prezes Stowarzyszenia Centrum Wolontariatu w Kraśniku. Frekwencja dopisała. W warsztatach wzięło udział prawie 30 wolontariuszy MMA, członkowie drużyn Debat Oksfordzkich oraz liderzy i członkowie grup fundacyjnego konkursu „Wygraj w Tysiąca”. Wielu uczestników nie znało się wcześniej. Dzięki warsztatom mieli okazję się zintegrować, wymienić pomysłami, doświadczeniami i wspólnie popracować a po warsztatach mogli wziąć udział w grze miejskiej (w mieszanych zespołach).

Gra miejska „Labirynt kultury 2” była kontynuacją gry festiwalowej. Większość uczestników szkolenia wzięło w niej udział. Pięć kilkaosobowych zespołów przemierzało miasto w poszukiwaniu zaszyfrowanych w wierszowanych zagadkach miejsc, zabytków i detali architektonicznych Starego Sandomierza. Zadaniem każdego zespołu było również wymyślenie 3 nieszablonowych haseł promocyjnych bądź sentencji opisujących 3 miejsca lub zabytki. Ostatnim zadaniem każdego zespołu było poprawne określenie nazwy, czasu powstania i stylu architektonicznego kilkunastu sandomierskich zabytków przedstawianych na slajdach. Walka była zacięta, ale bardzo rozwijająca. W ten nieformalny i przyjemny sposób młodzież poznała częściowo historię Sandomierza i najważniejszych jego zabytków.
Późnym popołudniem Prezes FFL SMK Stanisław Baska otworzył część oficjalną podsumowania festiwalu – spotkanie przy „szwedzkim stole”, zorganizowane dla osób z różnych środowisk, których połączyła jedna festiwalowa idea. Obecnością zaskoczyli wszystkich laureaci, którzy przybyli na podsumowanie prawie w komplecie i zespołowo (z opiekunami lub kolegami) oraz nasi wierni wolontariusze. Część oficjalna była bardzo krótka, ale niezwykle sympatyczna. Wiele osób otrzymało kwiaty, dyplomy i podziękowania z rąk Prezesa Fundacji za trud włożony w zorganizowanie festiwalu. Docenieni i wyróżnieni zostali również stypendyści. Niezwykle miłym akcentem było podziękowanie skierowane do organizatorów przez laureata sceny literackiej – Błażeja Pałkusa. Wszystkim obecnym za  wsparcie i wytrwałość podziękowała również koordynatorka merytoryczna festiwalu – Marta Szpyra.

Po części oficjalnej goście rozproszyli się na terenie całego Zamku, by porozmawiać. Wiele osób widziało się po raz pierwszy. Dzięki luźnej formie spotkania laureaci mogli porozmawiać z organizatorami a organizatorzy mogli poznać imiennie wolontariuszy, którzy wcześniej pomagali prawie anonimowo. Na ekranie nieustannie migały zdjęcia i filmy przypominające najpiękniejsze momenty festiwalowego dnia. Dzień pełen wspomnień zakończył pokaz fire show, przygotowany przez grupę APW (rekrutującą się z Młodzieżowej Grupy Działania z Samborca).

Wszystkim organizatorom, partnerom, wolontariuszom i młodym artystom, bez których nie byłoby tego festiwalu, jeszcze raz serdecznie dziękujemy!