Na „Cztery Głosy” w Woli Baranowskiej

Stowarzyszenie Wspierania Aktywności Lokalnej „GAJ” w  Woli Baranowskiej oraz Grupa nieformalna „Cztery głosy” dzięki wsparciu finansowemu ze środków Programu „Działaj Lokalnie IX 2015”  Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodka Działaj Lokalnie Fundacji Fundusz Lokalny SMK, od sierpnia do grudnia 2015 roku realizowała projekt pn. „Jeśli umiesz mówić to potrafisz śpiewać, uwierz w siebie”.

W ramach projektu zrealizowano kilka zadań, organizację warsztatów wokalnych, zakup sukienek dla pań oraz much dla panów. Ponadto przeprowadzono konkurs na nazwę chóru, dzięki temu grupa zyskała nazwę  CHORUS FAMILIARIS.

Uwieńczeniem projektu były dwa koncerty kolęd w naszej miejscowości   24 grudnia w czasie  pasterki  Bożego Narodzenia w kościele parafialnym oraz 28 grudnia w sali Domu Ludowego. Koncerty chóru odbijają się szerokim echem nie tylko w naszej miejscowości ale również w gminie i poza nią. Chór jest coraz częściej zapraszany na różne uroczystości gdzie swoim śpiewem zachwyca zebraną publiczność. Hasło „Śpiew  łączy pokolenia” bardzo pasuje do naszej grupy, ponieważ rozpiętość wiekowa członków chóru jest 3 pokoleniowa. Rodzinna atmosfera, wzajemne zrozumienie, zaangażowanie,  a przede wszystkim zamiłowanie do śpiewania, gromadzą co tydzień prawie 50 osobową grupę na próbach, gdzie pod czujnym uchem naszej dyrygentki szlifujemy repertuar. Repertuar dobierany jest na bieżąco w miarę potrzeb na różne uroczystości kościelne i świeckie. Mieszkańcy bardzo pochlebnie wyrażają swoje opinie o naszej grupie, są bardzo dumni, że w naszej miejscowości dzięki zaangażowaniu grupy osób powstał chór, do którego na bieżąco dołączają coraz to nowe osoby. Mieszkańcy identyfikują się z grupą, chętnie oferują swoją pomoc przy organizacji lokalnych uroczystości.

Serdeczne podziękowanie za wsparcie dla księdza prof. Jana Chwałka z Woli Baranowskiej,  Burmistrza Miasta i Gminy Baranów Sand. oraz wszystkich osób, którzy w jakikolwiek  sposób przyczynili się do realizacji projektu.