Marcin Nizioł, podkarpackie

Mam sentyment do programu Równać Szanse, ponieważ to właśnie ten program, przez 5 lat pozwalał rozwijać mi swoje pasje, realizować marzenia, nabywać nowych kompetencji i umiejętności – najpierw jako uczestnik, potem młodzieżowy lider, koordynator projektów. Lubię to kim stałem się dzięki pracy przy realizacji projektów!

Marcin Nizioł – uczestnik, młodzieżowy lider, koordynator projektów w ramach RKG 2015 i 2016. Od 5 lat tworzy nieformalną grupę Strefa Kultury Młodzieżowej przy Gminnej Bibliotece Publicznej w Chmielniku.

Monika Kuśnierz, małopolskie

Lubię program „Równać Szanse” gdyż pozwolił mi na nowe doświadczenia w pracy z młodzieżą, zaprzyjaźnić się z nimi a także spojrzeć z innego punktu widzenia na moją miejscowość. Dzięki realizacji projektu zyskałam umiejętność właściwej analizy walorów i ograniczeń lokalnego środowiska. Opieka i pomoc w realizacji przez pana Artura Łęgę również bezcenna, za co bardzo dziękuję.

Monika o sobie: Jestem sołtysem, pracuję jako instruktor kultury w świetlicy. W projekcie pełniłam rolę koordynatora, a więc taki „bat” nad młodzieżą. To była moja pierwsza przygoda z Równać Szansę,

Iwona Senderowska, świętokrzyskie

„Lubię program „Równać Szanse” bo za każdym razem jest dużą motywacją i pozytywnym kopem jeśli chodzi o działanie „z” i „dla” młodzieży. Każdy kolejny projekt zrealizowany w ramach RS był nie tylko fajną przygodą, ale dla mnie osobiście stopklatką, którą zmusiła mnie do wpatrzenia się w potrzeby młodych wokół nas. Ale! Równać Szanse to przede wszystkim czas działania z sensem i mocnym przekonaniem, że robimy coś naprawdę ważnego i potrzebnego.

Iwona Senderowska – autorka 4 projektów realizowanych w ramach Regionalnego Konkursu Grantowego „Równać Szanse”, w których dwukrotnie pełniła również funkcję koordynatora projektu. Aktualnie pełni funkcję dyrektora w Pińczowskim Samorządowym Centrum Kultury. Program pozwolił mi nabyć nowych kompetencji w pracy z młodzieżą, a przede wszystkim zmienił metody pracy z młodzieżą w ramach centrum kultury.

Bartek Robak, świętokrzyskie

Mam niesamowity sentyment do programu „Równać szanse”, gdyż od niego zaczęła się moja przygoda ze środkami zewnętrznymi. Poza tym, zmienił moje podejście do działalności z młodzieżą, gdyż jego specyfika koncentruje się nie na papierach i tabelkach, ale na rzeczywistej zmianie w młodych. To dzięki „Równać Szanse” zaczęliśmy jako Orkiestra marsz po największe sukcesy zarówno artystyczne, jak i organizacyjne.

Bartek Robak, do 2011r. Prezes OSP Krasocin, były kapelmistrz Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP Krasocin (2002-2017). Obecnie pracuje w Urzędzie Gminy, zajmując się pozyskiwaniem środków zewnętrznych.

Emilia Glista, małopolskie

Do programu „Równać Szanse” warto aplikować przede wszystkim dlatego, że on naprawdę daje młodym ludziom szanse na to, by stawać się bardziej samodzielnymi, odpowiedzialnymi i pewnymi siebie. To jeden z niewielu konkursów grantowych, gdzie naprawdę liczy się młodzież, a nie tylko poprawnie wypełnione tabelki, punkty i statystyka.

O sobie:

6 lat temu koordynowałam pierwszy projekt dofinansowany z Równać Szanse. Kolejne lata upłynęły pod znakiem pracy z młodzieżą i współpracy z coraz większą liczbą lokalnych organizacji pozarządowych. Dziś jestem radną w gminie Kościelisko i prowadzę fundację, która rozpoczęła prace nad utworzeniem funduszu lokalnego dla terenu powiatu tatrzańskiego.

Irena Szczypek, woj. podkarpackie

Lubię program „Równać Szanse” bowiem jego założenia przynoszą niesamowite efekty i zgodnie z wolą pomysłodawców rzeczywiście wyrównują szanse. Najważniejsze jest to aby pracując z młodzieżą należycie przestrzegać tych założeń, nie chodzić na skróty. Dzięki takiemu podejściu moja organizacja realizowała przez kolejne 5 lat projekty w ramach RKG, a grupa młodzieży była coraz większa. Jednocześnie mogłam się naocznie przekonać jak ogromnie ci młodzi ludzie się zmieniają, nabywają nowych umiejętności i później stają się liderami przejmują sprawy w swoje młode ręce.

Irena Szczypek – Opiekowałam się grupą w projekcie „KOT (Kino, Opera, Teatr, czyli chochoł na koturnach” w 2014 roku, projekty współtworzę od 2013 roku (rokrocznie było ich 7). Obecnie pracuję w Gminnej Bibliotece Publicznej w Chmielniku, jestem bibliotekarką, animatorką kultury, uwielbiam pracę z młodzieżą i z dziećmi.

Magda Sałek, lubelskie:

„Lubię Program „Równać Szansę” ponieważ daje przestrzeń do działania. Młodzieży daje poznać swoje możliwości, ludzi, nowe miejsca – to była wielka przyjemność patrzeć jak „wzrastają” dzięki udziałowi w RS. Osobom prowadzącym daje niezwykłą możliwość poznawania młodych ludzi w akcji, uczenia się od nich, dla mnie było to niezwykle rozwijające”.

Magdalena Sałek, koordynator projektu „Aktywni dla Społeczności” w 2012 r., obecnie Wójt Gminy Jabłonna, lubelskie

Marta Szpyra, świętokrzyskie:

Lubię program „Równać Szanse”, ponieważ uczy młodych ludzi (dorosłych także!) wiary we własne siły i możliwości, daje nadzieję na dokonanie zmiany w świecie, który nas otacza oraz pozwala spełniać  marzenia. W nazwie programu pojawia się bardzo ważne i kluczowe słowo – SZANSA.  Tym właśnie jest ten program – SZANSĄ na ulepszenie fragmentu naszej codzienności a przez to nas samych.

Gorąco polecam wszystkim, niezależnie od wieku, a przede wszystkim tym, którzy noszą w sobie pragnienia lepszego świata.  Od czegoś trzeba zacząć zmieniać świat – na początek proponuję zacząć od realizacji projektu w ramach programu „Równać Szanse” 😉

Marta Szpyra – animatorka kultury z pasji i powołania, koordynatorka kilku projektów w ramach programu „Równać Szanse” m.in.  „Street Art, czyli sztuka za miedzą” (2012), „Artystyczne Studio PRZETALENT” (2014), czy „Wehikuł czasu” (2015). W latach 2011 – 2014 opiekowała się nieformalną Młodzieżową Grupą Działania w Samborcu (gmina Samborzec, woj. Świętokrzyskie). Aktualnie realizuje swoje powołanie w Sandomierskim Centrum Kultury.

Seweryn Gałysz, woj. lubelskie

Lubię „Równać Szanse” bowiem – w ramach projektu ARTPRZYSTANKI w Gierałtowicach. Młodzieży udało się nie tylko zdobyć nowe umiejętności, zamienić przystanki w atrakcyjne elementy przestrzeni publicznej w postaci murali ale także przy „okazji” zbudować podstawy społeczeństwa obywatelskiego u uczestników projektu. To oni po raz pierwszy w życiu poczuli się odpowiedzialni za swoją „małą” ojczyznę i to oni będą dbali o dobro publiczne i nie pozwolą by inni je bezkarnie niszczyli.

Seweryn Gałysz – Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Wieprzu, woj. Lubelskie

Mariusz Brelski, Lasocin, woj. świętokrzyskie.
Lubię program „Równać Szanse bowiem daje mi możliwość realizowania zadań z młodzieżą, która może rozwijać swoje kompetencje społeczne. To jedyny projekt gdzie młodzież może samodzielnie tworzyć, realizować i uczyć się rzeczy , które sama zaplanowała i sama jest za niego odpowiedzialna. To nie nauczyciele czy szkoła narzuca program i działania, tylko młodzież jest siłą kreującą i realizującą.”

Byłem współautorem tego projektu  oraz jestem jego koordynatorem. Jestem prezesem Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Lokalnych Skała. Zawodowo jestem kierownikiem PT KRUS we Włoszczowie, trenerem biznesu, facylitatorem, lektorem jęz. norweskiego oraz doradcą zawodowym. Jestem obecnie uczestnikiem Programu Liderzy PAFW. To właśnie realizacja projektu w ramach Równać Szanse skłoniła mnie do udziału w Programie Liderzy. Dzięki realizacji projektu skłoniłem kilka organizacji pozarządowych z terenu Gminy Łopuszno do współpracy na rzecz młodzieży oraz stworzyć i zrealizować Projekt Forum Lokalne Równać Szanse.