Już niebawem 😉

Laureaci i wyróżnieni Finaliści Festiwalu Miasto Młodych Artystów 2016

SCENA TANECZNA:

Granty Rozwojowe otrzymali:  Justyna Rybak i Zespół Pieśni i Tańca „Dębianie”.
Nominacje do Stypendiów Artystycznych otrzymali:  Justyna Rybak i Julia Żerdecka.

SCENA PLASTYCZNA:

Granty rozwojowe i nominacje do Stypendium Artystycznego zdobyli Kamil Suska i Natalia Paczkowska. Przyznano również nagrodę specjalną za oryginalność prac, odebrał ją Szymon Goźdź.

SCENA MUZYCZNA:

Granty rozwojowe oraz nominacje do Stypendium zdobyły: Emilia Lichocka i Magdalena Szlęzak.

Laureaci i wyróżnieni Finaliści Festiwalu Miasto Młodych Artystów 2015

SCENA FILMOWA:

Paweł Kara

Dwudziestojednoletni laureat Sceny Filmowej. Tytuł jego pracy artystycznej to: „Intymność i tożsamość”.Interesuje się również fotografią, przede wszystkim tradycyjną analogowa. Jest laureatem wielu konkursów fotograficznych.

Dawid Kozioł

Osiemnastoletni laureat Sceny Filmowej III edycji Festiwalu miasto Młodych Artystów. Tytuł jego filmu to: „Jak powstały Koprzywnickie Bziuki”. Pasją, która go pochłania jest film. Wspólnie z przyjaciółmi realizuje różnego rodzaju projekty filmowe np. teledyski muzyczne.

SCENA FOTOGRAFICZNA:

Piotr Bednarek

Dwudziestolatek zafascynowany światem natury. Tematem jego zdjęć są przede wszystkim ptaki. W kwietniu i maju jego prace można było oglądać na autorskiej wystawie „Kolory natury. Ptaki” w Spółdzielczym Domu Kultury w Stalowej Woli. Jego zdjęcia były wielokrotnie nagradzane w polskich i międzynarodowych konkursach fotograficznych.

Wyróżnienie:  Mariusz Pater

Dwudziestoczteroletni finalista III edycji Festiwalu Miasto Młodych Artystów. Fotografia jest jego wieloletnia pasją. Na jego pracach możemy zaobserwować fascynację przyrodą oraz zwierzętami. Fotografuje również ludzi i krajobrazy. Wielokrotnie wyróżniany w różnego rodzaju konkursach fotograficznych. Interesuje się także motoryzacją, sportem oraz podróżami.

SCENA LITERACKA:

Krzysztof Rzepecki

Dziewiętnastoletni laureat Sceny Literackiej III edycji Festiwalu Miasto Młodych Artystów. Od dziecka jest mocno związany z literaturą oraz muzyką. Gra na gitarze oraz tworzy własne utwory z gatunku reggae/hiphop. Jego wielka pasją są również podróże.

Katarzyna Powierża

Siedemnastoletnia uczennica Liceum. Zafascynowana światem sztuki. Obszar jej zainteresowań wykracza poza ramy literatury, jest również zafascynowana teatrem. Wolne chwile spędza podróżując na rowerze, odkrywając tajemnicze zakamarki swojej okolicy. Laureatka wielu konkursów literackich o zasięgu nie tylko lokalnym, ale także ogólnopolskim.

SCENA MUZYCZNA:

Agnieszka Bednarska

Dwudziestoletnia laureatka Sceny Muzycznej. Podczas Finału zaprezentowała własny utwór, przy akompaniamencie fortepianu, pod tytułem „Hope for Nations”. Ukończyła Szkołę Muzyczną pierwszego stopnia w Sandomierzu. Wielokrotnie nagradzana i wyróżniania w konkursach muzycznych. Jej pasją jest gra na fortepianie i gitarze.

Weronika Kowalczuk

Piętnastoletnia laureatka Sceny Muzycznej. Muzyka jest jej wielką pasją. Uczęszcza do Szkoły Muzycznej pierwszego i drugiego stopnia. Uczy się gry na flecie poprzecznym. Jest laureatką wielu konkursów muzycznych.

SCENA PLASTYCZNA:

Anna Wiktoria Mika

Szesnastoletnia uczennica Liceum Plastycznego w Rzeszowie. Jej pasją i specjalizacją artystyczną jest kowalstwo artystyczne i metaloplastyka. Interesuje się również malarstwem, rzeźbą i poezją. Brała udział z dużym powodzeniem w wielu konkursach artystycznych, nie tylko plastycznych, ale również literackich.

Wioletta Kozieja

Piętnastoletnia laureatka tegorocznego Festiwalu Miasto Młodych Artystów. Od kilku lat uczęszcza na zajęcia oraz warsztaty plastyczne, aby szlifować swoje umiejętności. Z powodzeniem brała udział w wielu konkursach plastycznych.

SCENA TANECZNA:

Zespół Mażoretek „Diament”

Zespół Mażoretek „Diament” z Chmielowa założony został w lutym 2008r. Grupa  liczy 50 mażoretek, które występują w trzech grupach wiekowych (kadetki, juniorki i seniorki).Zespół bierze udział w licznych przeglądach i konkursach na terenie całego kraju. Zespół „Diament” z Chmielowa występuje na pokazach na terenie gminy Nowa Dęba, powiatu tarnobrzeskiego oraz województwa podkarpackiego tym samym promując swoją rodzinną miejscowość. To aktualne mistrzynie Mażoretek Polski południowo-wschodniej w kategorii: kadetek, juniorek i seniorek, oraz finalistki Mistrzostw Polski.

Wyróżnienie: Julia Zioło

Czternastoletnia członkini Zespołu Tanecznego „Black Stars” Jej przygoda z tańcem zaczęła się w 2011 r., gdy w trakcie warsztatów tanecznych została zauważona przez instruktorkę tańca Małgorzatę Ciach. Tak oto została członkinią Zespołu. Jak sama mówi taniec to jej przepis na szczęście, który wyzwala w niej pozytywne emocje i napełnia dobrą energia, a poza tym to doskonała metoda na pozbycie się stresu.

SCENA TEATRALNA:

Teatr „Wyjście”

Grupa teatralna z SDK w Stalowej Woli składająca się z młodych artystów w wieku 13-15 lat. Tytuł pracy artystycznej, którą teatr zaprezentował podczas finału Festiwalu Miasto Młodych Artystów to : „To się nie może udać”. Teatr „Wyjście” powstał w 2007 r. Od początku swojej działalności, miał na celu pobudzanie wyobraźni, kształtowanie wrażliwości i kultury języka młodych ludzi. W repertuarze teatru znajdują się głównie spektakle autorskie, które są wynikiem rozważań uczestników na tematy przez nich poruszane.

Sara Trubiłowicz

Szesnastoletnia laureatka Sceny Teatralnej. Przed publicznością zaprezentowała piosenkę aktorska przy akompaniamencie instrumentu klawiszowego, pod tytułem- „Ci ludzie tam”. Wielokrotnie nagradzana w konkursach artystycznych. Jej pasje i zainteresowania to: muzyka, teatr, kabaret, gra na gitarze oraz pisanie tekstów piosenek.

Laureatami II Festiwalu Miasto Młodych artystów zostali:

Scena muzyczna: zespół „Strzał w Głowę”. Patrycja Klocek, Katarzyna Góras, Jacek Magda.

Scena taneczna: Paradox 1.

Scena teatralna: Grupa „Metafora II”.

Scena plastyczna: Przemysław Falarz.

Scena literacka: Alicja Cichoń i Ewa Gawlak.

Okna aktywności: Paweł Kara, Piotr Bednarek, Grupa AP.

Oto laureaci 6 scen:

Scena muzyczna – ex aequo Patrycja Szubstarska i Klaudia Konat

Scena taneczna –Zespół taneczny „Prologos”

Scena teatralna –Grupa teatralna „Metafora”

Scena plastyczna – Ewa Dybek

Scena literacka –Błażej Pałkus