Debaty oksfordzkie to sztuka prowadzenia dyskusji, wypowiadania się i pokonywania przeciwnika. Najważniejsza jest siła argumentów, nie ma miejsca na przepychanki, personalne ataki czy zbaczanie z tematu. Ważna jest kultura dyskusji.

Debaty oxfordzkie zostały zainicjowane przez Fundację wśród młodzieży gimnazjalnej projektem „Oxford w Sandomierzu” , współfinansowanym w ramach Pracowni Dobra Wspólnego, zrealizowanym w 2013 r.. W zależności od zainteresowania obejmują one środowiska gimnazjalne z terenu 3 powiatów (sandomierski, tarnobrzeski, stalowowolski) lub wybrane szkoły czy gminy.  Łącznie, w okresie 4 lat organizacji debat udział w nim wzięło już ponad 40 czteroosobowych drużyn

Projekt uruchomił nową metodę dyskusji i debat młodzieżowych. Sama idea wynika spotkań wynika z działań partnerstwa „Młodzi gniewni…” jakim jest organizacja cyklicznych debat samorządów uczniowskich jako miejsca wymiany doświadczeń i umożliwiania młodzieży oceny aktywności i suwerenności samorządów uczniowskich w szkołach. Wdrożenie debat oxfordzkich na obszarze działania Fundacji pozwolił na powrócenie do spotkań w nowej, innowacyjnej formie.

Bezpieczna młodość w gminie Zaleszany [2017]

Debaty oksfordzkie 2015