Stowarzyszenie Inkubator Inicjatyw Passa z Przedborza wraz z zakończeniem wakacji zakończył realizację projektu pn. „Makagigi, nakaslyk, skudlać – czy dzisiejszy nastolatek odnalazłby się w czasach naszych ojców”, który zakładał organizację czasu wolnego dzieci i młodzieży w wieku 9-16 lat w okresie wakacyjnym.

W harmonogramie znalazły się cykle warsztatów tematycznych – (kuchnia tradycyjna, obrzędy, tradycje, medycyna ludowa, gwara lokalna, rękodzieło ludowe) zakończone wystawą prac wytwórczych podczas cyklicznej imprezy „Biesiada Sąsiedzka” w Przedborzu. Podczas warsztatów powstały m.in. słownik gwary, książka z przepisami kuchni lokalnej i zbiór porad i receptur medycyny ludowej. Następnie odbyły się warsztaty plastyczne zakończone wykonaniem malowidła ściennego na budynku usytuowanym na terenie Szkoły Podstawowej w Przedborzu. Przedstawia on zaprojektowany przez uczestników obraz łączący w sobie elementy z wszystkich odbytych warsztatów.

Oprócz warsztatów, na uczestników projektu czekały liczne wycieczki. Uczestnicy rozpoczęli wakacje od wyjazdu do Parku Linowego Linoskoczek w Rzeszowie. Później zwiedzili Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku i Muzeum Kard. A. Kozłowieckiego. Byli w Kinie, w Rzeszowie, a na zakończenie wyjechali w Bieszczady na malowniczy szlak oraz zwiedzanie Elektrowni Wodnej w Solinie.

Dla uczestników projektu wszystkie wydarzenia były bezpłatne.

Na zakończenie projektu i na miłe podsumowanie wspólnie spędzonych chwil odbyło się ognisko dla uczestników projektu oraz osób zaangażowanych w jego realizację.

Warsztaty tematyczne prowadzone były przez Koła Gospodyń Wiejskich z Przedborza i Huty Przedborskiej, malarzy hobbystów, p. Magdalenę Mazur i p. Justynę Klechę oraz lokalnych gawędziarzy. W realizację projektu zaangażowani byli: Dyrekcja Szkoły Podstawowej w Przedborzu, radny powiatowy z Przedborza, Biblioteka w Przedborzu, Sołtys Wsi Przedbórz, ks. Proboszcz oraz wszyscy prowadzący warsztaty, którzy działali na zasadzie wolontariatu..
Cieszymy się, że naszymi wspólnymi działaniami przybliżyliśmy w jakiejś części, dzieciom i młodzieży tradycje naszych ojców oraz zorganizowaliśmy ich czas wolny w różnorodne zajęcia i wyjazdy – mówi koordynator projektu- Joanna Gros. Dodatkowo cieszy fakt, że nasz projekt został wybrany spośród aż 604 zgłoszonych, co dodatkowo stanowi wyróżnienie. W całym powiecie kolbuszowskim udało się to tylko dwóm organizacjom.

Historię realizacji projektu można prześledzić na facebook’u: https://www.facebook.com/InkubatorInicjatywPassa/

Inicjatywa była realizowana w ramach projektu „Akademia Aktywnych Obywateli – Podkarpackie Inicjatywy Lokalne” dofinansowanego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich

Regionalnymi Operatorami Projektu są: Stowarzyszenie Dębicki Klub Biznesu, Fundacja Generator Inspiracji, Fundacja Fundusz Lokalny SMK, LGD Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”.