PRZYŁĄCZ DO NAS! TWORZYMY PARTNERSTWO WIŚLANE

Więcej o inicjatywie:

Celem inicjatywy „Pod wspólną banderą” jest zbudowanie nowego partnerstwa skupionego wokół Fundacji, ukierunkowanego na promocję rzeki Wisły – jej zasobów, ochrony przyrodniczej doliny Wisły i promocji regionu poprzez włączenie do inicjatyw lokalnych wydarzeń realizowanych na Wiśle lub w jej pobliżu ale również objęcie metodami partnerstwa nowe środowiska i grupy, które nie realizują działań w szerszych partnerstwach i porozumieniach.

Realizacja inicjatywy:

1. zebranie deklaracji uczestnictwa w partnerstwie „Pod wspólna banderą” wraz z deklaracją zasobów i działań jakie partner zamierza oddać do dyspozycji partnerstwa;
  2. określenie wspólnych ram nowych inicjatyw oraz katalogu działań jakie podejmują partnerzy w ramach własnej aktywności dotyczących Wisły;
  3. określenie wiodących, stałych inicjatyw za które odpowiedzialne będzie partnerstwo (takie „okręty flagowe” partnerstwa);
  4. wypracowanie założeń strategii promocyjnej (loga, hasła, narzędzia promocji, oznakowanie tradycyjnej łodzi wiślanej zbudowanej w celu promocji  partnerstwa np. bandera, flaga, etc);
  5. zorganizowanie w ramach dofinansowanej inicjatywy min. 3 wspólne  wydarzenia – wstępnie są to:
  • sprzątanie Wisły (koniec kwietnia jako otwarcie sezonu wodnego),
  • spływ „3 Korony: Kraków – Sandomierz – Warszawa” – kontynuacja inicjatywy „Z Wisła za pan brat”),
  • udział partnerów w innych wiślanych wydarzeniach organizowanych przez organizację z innego regionu Polski.
  1. czynnie włączenie się w obchody Roku Rzeki Wisła (uchwałą Sejmu rok 2017 jest Rokiem Rzeki Wisły)
  2. podsumowanie działań – określenie słabych i mocnych stron budowanego partnerstwa oraz ustalenie planu działania na 2018 r.

Uczestnicy i odbiorcy:

• osoby fizyczne (wędkarze, ekolodzy, historycy, regionaliści)
  • instytucje takie jak: samorządy gminne, ośrodki kultury, centra turystyczne,
  • organizacje pozarządowe.

Działania podejmowane przez te podmioty w ramach partnerstwa będą miały charakter publiczny, z których skorzystać będą mogli:

• mieszkańcy (aktywny wypoczynek, edukacja w zakresie bezpiecznego wypoczynku na wodzie);
  • młodzież – promocja postaw ekologicznych i aktywnego wypoczynku oraz prowadzenie warsztatów survivalowych;
  • instytucje odpowiadające za bezpieczeństwo związane z Wisłą (np. Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej, Państwowa Straż Pożarna, samorządy)
  • turyści przebywający w regionie;
  • wodniacy podróżujący Wisłą.

Deklaracja udziału - DOŁĄCZ DO NAS