2018 jest rokiem szczególnym bowiem obchodzimy 100 lat odzyskania niepodległości. Fundacja zamierza przyłączyć się do ogólnopolskich i lokalnych wydarzeń, świętując i uczestnicząc w wydarzeniach rocznicowych. Dla wzmocnienia uczestnictwa obywateli w obchodach 100-lecia Niepodległej uruchamiamy, własny, specjalny program oparty o  dotacje i mikrodotacje, który pozwoli grupom nieformalnym i organizacjom społecznym na niepowtarzalne spojrzenie na historię oczami ludzi, którzy ją kształtowali i których dzieło kształtuje naszą rzeczywistość czy też może mieć pozytywny wpływ na przyszłość.

Dlatego nasz program to: „100 lat Niepodległej. Historia. Ludzie. Przyszłość”.
Co to za program, czego oczekujemy?

Przede wszystkim autentycznych, niekonwencjonalnych działań opartych o lokalną historię i historię ludzi zamieszkujących na obszarze naszych aktualnie 3 powiatów oraz konkluzje związane z przyszłością. Szczególnie cenne będą te inicjatyw, które na tle 100 lat Niepodległej wskazują na Wisłę, która przestała w roku 1918 dzielić, będąc przez 123 lata granicą między zaborcami. Dzisiaj jednak, w niektórych obszarach nadal jest granicą: administracyjną, społecznościową, dzieli w ocenie jaka ma być czy jak należy o nią dbać. Pomyślmy jak Wisła ma łączyć i jak nasza tożsamość jest kształtowana przez dwudziestolecie międzywojenne. Dokładne informacje w zasadach programu.

Ponadto, Fundacja zamierza w 2018 r. zrealizować samodzielnie lub współpracy własne inicjatywy ku chwale Niepodległej. Dlatego:

• zainicjowaliśmy z Wicestarostą Tarnobrzeskim szerszy program współpracy, który został nazwany „NGO dla Niepodległej. Łączy nas Wisła”. Do wspólnej inicjatywy dołączyły organizacje i obywatele powiatu stalowowolskiego i sandomierskiego, i teraz „NGO dla Niepodległej” to już inicjatywa 2 województw, 3 powiatów, 21 gmin i Wisły, która napędza do działań;
  • podjęliśmy się trudu, będąc członkiem – założycielem Komitetu Organizacyjnego Gali Rzeki Wisły i stając się operatorem tego Komitetu organizacji pierwszego, ogólnopolskiego wydarzenia poświęconemu ludziom wody: szkutnikom, flisakom, wodniakom. Już 24 lutego w Sandomierzu zaczynamy. W załączeniu idea Gali;
  • zainicjowaliśmy budowanie grupy osób zainteresowanych zbudowaniem historycznej mapy Wisły na odcinku Baranów Sandomierski – Annopol w okresie XV-XX w.
  • 3 Wiślana Wyprawa Warszawska, która jak co roku pozwala naszemu środowisku uczestniczyć w Godzinie „W” będzie poświęcona Niepodległej;
  • Rozpoczęliśmy dyskusję o odtworzeniu tradycyjnej łodzi na podstawie publikacji z 1933 r. M. T. Bohatyrew „Jak zbudować płaskodenną łódź”, która już otrzymała imię „Niepodległa”;

Rok Niepodległej zakończymy II Patriotycznym Rejsem Wiślanym, który 11 listopada na trasie ujście Sanu – Baranów Sandomierski – Sandomierz definitywnie „zaorze:” granicę na Wiśle.

Przyłącz się, popłyń na naszej fali, skorzystaj z naszych dotacji, organizuj swój Dzień Niepodległości, świętuj.

Stanisław Baska
Prezes Zarządu FFL SMK