2018 jest rokiem szczególnym bowiem obchodzimy 100 lat odzyskania niepodległości. Fundacja zamierza przyłączyć się do ogólnopolskich i lokalnych wydarzeń, świętując i uczestnicząc w wydarzeniach rocznicowych. Dla wzmocnienia uczestnictwa obywateli w obchodach 100-lecia Niepodległej uruchamiamy, własny, specjalny program oparty o  dotacje i mikrodotacje, który pozwoli grupom nieformalnym i organizacjom społecznym na niepowtarzalne spojrzenie na historię oczami ludzi, którzy ją kształtowali i których dzieło kształtuje naszą rzeczywistość czy też może mieć pozytywny wpływ na przyszłość.

Dlatego nasz program to: „100 lat Niepodległej. Historia. Ludzie. Przyszłość”.
Co to za program, czego oczekujemy?

Przede wszystkim autentycznych, niekonwencjonalnych działań opartych o lokalną historię i historię ludzi zamieszkujących na obszarze naszych aktualnie 3 powiatów oraz konkluzje związane z przyszłością. Szczególnie cenne będą te inicjatyw, które na tle 100 lat Niepodległej wskazują na Wisłę, która przestała w roku 1918 dzielić, będąc przez 123 lata granicą między zaborcami. Dzisiaj jednak, w niektórych obszarach nadal jest granicą: administracyjną, społecznościową, dzieli w ocenie jaka ma być czy jak należy o nią dbać. Pomyślmy jak Wisła ma łączyć i jak nasza tożsamość jest kształtowana przez dwudziestolecie międzywojenne. Dokładne informacje w zasadach programu.

Ponadto, Fundacja zamierza w 2018 r. zrealizować samodzielnie lub współpracy własne inicjatywy ku chwale Niepodległej. Dlatego:

• zainicjowaliśmy z Wicestarostą Tarnobrzeskim szerszy program współpracy, który został nazwany „NGO dla Niepodległej. Łączy nas Wisła”. Do wspólnej inicjatywy dołączyły organizacje i obywatele powiatu stalowowolskiego i sandomierskiego, i teraz „NGO dla Niepodległej” to już inicjatywa 2 województw, 3 powiatów, 21 gmin i Wisły, która napędza do działań;
  • podjęliśmy się trudu, będąc członkiem - założycielem Komitetu Organizacyjnego Gali Rzeki Wisły i stając się operatorem tego Komitetu organizacji pierwszego, ogólnopolskiego wydarzenia poświęconemu ludziom wody: szkutnikom, flisakom, wodniakom. Już 24 lutego w Sandomierzu zaczynamy. W załączeniu idea Gali;
  • zainicjowaliśmy budowanie grupy osób zainteresowanych zbudowaniem historycznej mapy Wisły na odcinku Baranów Sandomierski - Annopol w okresie XV-XX w.
  • 3 Wiślana Wyprawa Warszawska, która jak co roku pozwala naszemu środowisku uczestniczyć w Godzinie „W” będzie poświęcona Niepodległej;
  • Rozpoczęliśmy dyskusję o odtworzeniu tradycyjnej łodzi na podstawie publikacji z 1933 r. M. T. Bohatyrew „Jak zbudować płaskodenną łódź”, która już otrzymała imię „Niepodległa”;

Rok Niepodległej zakończymy II Patriotycznym Rejsem Wiślanym, który 11 listopada na trasie ujście Sanu - Baranów Sandomierski - Sandomierz definitywnie „zaorze:” granicę na Wiśle.

Przyłącz się, popłyń na naszej fali, skorzystaj z naszych dotacji, organizuj swój Dzień Niepodległości, świętuj.

Stanisław Baska
Prezes Zarządu FFL SMK
SMK. PRZESTRZEŃ DZIAŁANIA.

Konkurs 100 lat Niepodległej
Historia. Ludzie. Przyszłość.

Został wsparty finansowo przez Gminę Zaleszany, Miasto Sandomierz, Powiat Stalowowolski. Dziękujemy.