Jako Organizacja Pożytku Publicznego już od kilku lat rozpoczynamy kolejny rok akcją promocyjną 1%. Rok 2020 dla Fundacji przyniósł spore zmiany i kolejne wyzwania.

Fundacja Fundusz Lokalny SMK z dniem 30 grudnia 2019 r. w drodze darowizny (Nr Aktu Notarialnego:10.525/2019) otrzymała Dwór Horodyńskich w Kotowej Woli. Zabytek wymaga kontynuacji prac budowalnych. Założeniem na 2020 r. jest pełna rekonstrukcja stropu nad piwnicami. Naszym marzeniem jest aby w 250 lat od jego wybudowania, w 2024 r. zakończyć wszystkie prace budowlane. Prosimy o przekazywanie swojego 1% od podatku. Całość zebranych środków przeznaczymy na remont Dworu.

Kolejnym wyzwaniem dla Fundacji SMK jest wsparcie Partnerstwa Napędzani Wisłą. Prężnie działającej grupy na rzecz promocji tradycji wiślanych. Zachęcamy wszystkich sympatyków do przekazania 1% na cel Wisły.

Masz swój cel? Zachęcamy do dołączenia do Fundacyjnej Grupy OPP.

Zapraszamy do zbierania środków z odpisów podatku PIT na swoje cele. Nie trzeba być organizacja OPP. Można nawet jako osoba fizyczna zbierać na cele społecznie pożyteczne. Wystarczy dołączyć do naszej Fundacyjnej Grupy OPP i wyznaczyć sobie swój własny cel zbiórki 1%. Szczegóły w załącznikach.

Zapraszam
Stanisław Baska
Prezes Zarządu FFL SMK

Spotęguj swoje możliwości. Przystąp do Fundacyjnej Grupy OPP

Jeśli pomagasz innym i chcesz dysponować większą pulą środków finansowych na działania pożytku publicznego (dotyczy również osób fizycznych lub grup nieformalnych) i statutowe (jeśli reprezentujesz organizację pozarządową) przystąp do Fundacyjnej Grupy OPP (skr. FG OPP).

Nasz KRS to: 0000 402 564

Co trzeba zrobić aby przystąpić do Grupy:

1. zapoznaj się z pełnymi zasadami i dokumentami "dokumenty do pobrania"
  2. zgłoś mailowo swój akces do Grupy. W mailu podaj kto odpowiada za promocję i organizację działań, jaki cel szczegółowy został obrany. Czekaj na maila potwierdzającego. Możesz również pobrać wzór umowy, podpisać i odesłać umowę na adres Fundacji, w której określisz swój cel szczegółowy - na co będziesz zbierał środki z odpisów 1% z tytułu podatku od osób fizycznych (PIT);
  3. skorzystaj z porady Fundacji jak wypromować swoje działania w kręgu osób, które mogą wspierać Twój cel działania przekazując swój 1%;
  4. podpisz umowę dotacyjna z Fundacją i zrealizuj swój cel z uzyskanych przez Twoje środowisko funduszy;
  5. działaj dalej - zbieraj 1% na kolejny  rok z nami lub staraj się o uzyskanie statusu OPP (jeśli jesteś organizacją).

Co zyskasz współpracując z Fundacją Fundusz Lokalny SMK:

1. możesz, korzystając ze środków odpisów 1% realizować dowolny cel pożytku publicznego (np. pomoc charytatywna, rozwój wspólnoty lokalnej, edukacja, wolontariat, dodatkowe zajecia edukacyjne, ochrona lokalnego dziedzictwa historycznego etc);
  2. sam decydujesz na co idą środki z tytułu 1% od podatku PIT;
  3. Twoje działanie zyskuje sprzymierzeńców, Ty zyskujesz środki finansowe;
  4. środki finansowe zostają w regionie, NIE trafiają do ogólnopolskich OPP czy Ministra Finansów;
  5. masz pełną kontrolę nad pozyskanymi środkami;
  6. wydatkowanie środków jest uproszczone, NIE musisz rejestrować działalności społecznej jako OPP, NIE prowadzisz skomplikowanej księgowości, NIE martwisz się kontrolami, po prostu Ty działasz aby zrealizować swoje marzenie,
  7. zyskujesz możliwość współpracy z Fundacja FFL SMK przy innych projektach realizowanych przez Fundację.

Formalności ze strony Fundacji ograniczone do minimum. Wystarczy bowiem:

1. uzyskać za pośrednictwem maila zgodę lub podpisać umowę o współpracy z Fundacją ;
  2. jeśli uzyskasz wpłaty na Twój cel szczegółowy należy podpisać umowę darowizny, która pozwoli przekazać zebrane z tytułu 1% środki dla Twojej organizacji (nie dotyczy osób fizycznych zamierzających zrealizować cel publiczny - tutaj upoważnimy osoby do wydatków do wysokości przysługującej kwoty);
  3. po zakończeniu działań złożyć sprawozdanie z wydatkowania środków 1%.

CELE SZCZEGÓŁOWE

Ochotnicza Straż Pożarna w Zbydniowie

OSP W ZBYDNIOWIE

Bezpieczeństwo ratowników prowadzących działania jest naszym priorytetem. Żywy ratownik – to dobry ratownik. Uzyskane środki posłużą na dofinansowanie zakupu ubrań specjalnych, rękawic oraz butów niezbędnych do prowadzenia działań ratowniczych.

OSP w Zbydniowie bierze udział w około 60 działaniach ratowniczych na terenie powiatu stalowowolskiego. Są to zarówno pożary, jak i wypadki drogowe. Ilość wyjazdów skutkuje szybkim zużyciem zarówno sprzętu ratowniczego, jak i ubrań specjalnych. Z tego też względu niezbędne jest bieżące uzupełnianie ubrań zapewniających bezpieczeństwo ratowników.

MKS TG Sokół Sokołów Małopolski

SOKÓŁ

Zbiórkę prowadzimy przede wszystkim na pokrycie kosztów transportu dla naszych drużyn, występujących w różnych rozgrywkach bądź turniejach piłkarskich (zarówno organizowanych przez związek piłki nożnej jak i różne inne kluby). Obecnie na takie zawody dzieci muszą wozić rodzice, bowiem nie stać kluby na pokrycie tych kosztów. Drugim celem jest zakup niezbędnego sprzętu treningowego. Chcemy wyposażyć każdego trenera trenującego w naszej akademii (10 osób) w zestaw treningowy, tak abyśmy mogli uniknąć problemów sprzętowych, bowiem akademia trenuje w kilku miejscach.

www.akademia.tgsokol.com

Rowerowa Grupa Mżawka Rzeczyca (gm. Dwikozy)

MŻAWKA

1% przeznaczymy na promowanie zdrowia i aktywności fizycznej. Grupa Mżawka Rzeczyca głównie promuje jazdę na rowerze. Skupiamy około 10 osobową grupę, zapraszamy do współpracy i odwiedzenia naszej strony:

Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej

NASZE TOMICE

1% zostanie przeznaczony na działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych oraz turystyki i krajoznawstwa.

www.stowarzyszenietomice.eu

Stowarzyszeniem Podkarpackie Towarzystwo Przyrodników Wolne Rzeki

PTP WOLNE RZEKI

1% zbieramy na akcję „Inwazyjne wysypiska”. Celem akcji jest usuwanie z dolin rzecznych dzikich wysypisk śmieci.

www.wolnerzeki.pl

Stowarzyszenie Rodzin DAR

NASZE DZIECI

Zbieramy na Scholę Młode Baranki która działa przy parafii Turbia. Schola liczy około 40 osób.

Stowarzyszenie Aktywności Lokalnej „Dolina Kacanki”

DOLINA KACANKI

Stowarzyszenie Aktywności Lokalnej „Dolina Kacanki” wspiera rozwój sołectwa Wiązownica Kolonia z gminy Staszów

www.dolinakacanki.pl

Stowarzyszenie Arkadia

ARKADIA

Stowarzyszenie „Arkadia” przeznaczy środki z 1% na rozwój lokalnej społeczności w gminie Baranów Sandomierski

Fundacja Fundusz Lokalny Dwa Brzegi

WYPOCZYNEK DZIECI I MŁODZIEŻY

Fundacja Fundusz Lokalny Dwa Brzegi (gmina Przecław powiat mielecki) prosi o wsparcie na rozwój lokalnej społeczności.

Grupa Nieformalna - Ratujmy Dzięki

RATUJMY DZIĘKI

„Ratujmy Dzięki” - 1% zostanie przeznaczony na renowację pałacu w Kolonii Wiązownicy