Rok 2019 zaczynamy od kampanii 1%. Zbieramy na cele statutowe Fundacji SMK czyli m.in.: działania lokalny, stypendia, akcje wiślane. Zapraszamy wszystkich aby swój 1% od podatku PIT przekazać na nasze cele - wspólne działanie - działanie lokalne.

Zapraszamy do zbierania środków z odpisów podatku PIT na swoje cele. Nie trzeba być organizacja OPP. Można nawet jako osoba fizyczna zbierać na cele społecznie pożyteczne. Wystarczy dołączyć do naszej Fundacyjnej Grupy OPP i wyznaczyć sobie swój własny cel zbiórki 1%. Szczegóły w załącznikach.

Zapraszam
Stanisław Baska
Prezes Zarządu FFL SMK

Spotęguj swoje możliwości. Przystąp do Fundacyjnej Grupy OPP

Jeśli pomagasz innym i chcesz dysponować większą pulą środków finansowych na działania pożytku publicznego (dotyczy również osób fizycznych lub grup nieformalnych) i statutowe (jeśli reprezentujesz organizację pozarządową) przystąp do Fundacyjnej Grupy OPP (skr. FG OPP).

Nasz KRS to: 0000 402 564

Co trzeba zrobić aby przystąpić do Grupy:

1. zapoznaj się z pełnymi zasadami i dokumentami "dokumenty do pobrania"
  2. zgłoś mailowo swój akces do Grupy. W mailu podaj kto odpowiada za promocję i organizację działań, jaki cel szczegółowy został obrany. Czekaj na maila potwierdzającego. Możesz również pobrać wzór umowy, podpisać i odesłać umowę na adres Fundacji, w której określisz swój cel szczegółowy - na co będziesz zbierał środki z odpisów 1% z tytułu podatku od osób fizycznych (PIT);
  3. skorzystaj z porady Fundacji jak wypromować swoje działania w kręgu osób, które mogą wspierać Twój cel działania przekazując swój 1%;
  4. podpisz umowę dotacyjna z Fundacją i zrealizuj swój cel z uzyskanych przez Twoje środowisko funduszy;
  5. działaj dalej - zbieraj 1% na kolejny  rok z nami lub staraj się o uzyskanie statusu OPP (jeśli jesteś organizacją).

Co zyskasz współpracując z Fundacją Fundusz Lokalny SMK:

1. możesz, korzystając ze środków odpisów 1% realizować dowolny cel pożytku publicznego (np. pomoc charytatywna, rozwój wspólnoty lokalnej, edukacja, wolontariat, dodatkowe zajecia edukacyjne, ochrona lokalnego dziedzictwa historycznego etc);
  2. sam decydujesz na co idą środki z tytułu 1% od podatku PIT;
  3. Twoje działanie zyskuje sprzymierzeńców, Ty zyskujesz środki finansowe;
  4. środki finansowe zostają w regionie, NIE trafiają do ogólnopolskich OPP czy Ministra Finansów;
  5. masz pełną kontrolę nad pozyskanymi środkami;
  6. wydatkowanie środków jest uproszczone, NIE musisz rejestrować działalności społecznej jako OPP, NIE prowadzisz skomplikowanej księgowości, NIE martwisz się kontrolami, po prostu Ty działasz aby zrealizować swoje marzenie,
  7. zyskujesz możliwość współpracy z Fundacja FFL SMK przy innych projektach realizowanych przez Fundację.

Formalności ze strony Fundacji ograniczone do minimum. Wystarczy bowiem:

1. uzyskać za pośrednictwem maila zgodę lub podpisać umowę o współpracy z Fundacją ;
  2. jeśli uzyskasz wpłaty na Twój cel szczegółowy należy podpisać umowę darowizny, która pozwoli przekazać zebrane z tytułu 1% środki dla Twojej organizacji (nie dotyczy osób fizycznych zamierzających zrealizować cel publiczny - tutaj upoważnimy osoby do wydatków do wysokości przysługującej kwoty);
  3. po zakończeniu działań złożyć sprawozdanie z wydatkowania środków 1%.

CELE SZCZEGÓŁOWE

Ochotnicza Straż Pożarna w Zbydniowie

OSP W ZBYDNIOWIE

Bezpieczeństwo ratowników prowadzących działania jest naszym priorytetem. Żywy ratownik – to dobry ratownik. Uzyskane środki posłużą na dofinansowanie zakupu ubrań specjalnych, rękawic oraz butów niezbędnych do prowadzenia działań ratowniczych.

OSP w Zbydniowie bierze udział w około 60 działaniach ratowniczych na terenie powiatu stalowowolskiego. Są to zarówno pożary, jak i wypadki drogowe. Ilość wyjazdów skutkuje szybkim zużyciem zarówno sprzętu ratowniczego, jak i ubrań specjalnych. Z tego też względu niezbędne jest bieżące uzupełnianie ubrań zapewniających bezpieczeństwo ratowników.

MKS TG Sokół Sokołów Małopolski

SOKÓŁ

Zbiórkę prowadzimy przede wszystkim na pokrycie kosztów transportu dla naszych drużyn, występujących w różnych rozgrywkach bądź turniejach piłkarskich (zarówno organizowanych przez związek piłki nożnej jak i różne inne kluby). Obecnie na takie zawody dzieci muszą wozić rodzice, bowiem nie stać kluby na pokrycie tych kosztów. Drugim celem jest zakup niezbędnego sprzętu treningowego. Chcemy wyposażyć każdego trenera trenującego w naszej akademii (10 osób) w zestaw treningowy, tak abyśmy mogli uniknąć problemów sprzętowych, bowiem akademia trenuje w kilku miejscach.

www.akademia.tgsokol.com

Nieformalna Grupa Razem Lepiej

GMINA DWIKOZY DZIECIOM

1% przeznaczamy na stypendia dla uzdolnionej młodzieży z terenu gminy Dwikozy. Stypendia artystyczne, naukowe, pomoc dla przyszłych studentów. Zebrane pieniądze zostaną przeznaczone m.in. kursy językowe czy artystyczne. Stypendyści mogą zakupić niezbędne materiały do rozwijania swoich pasji i zainteresowań.

Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Tomickiej

NASZE TOMICE

1% zostanie przeznaczony na działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych oraz turystyki i krajoznawstwa.

www.stowarzyszenietomice.eu

1% Fundacja Fundusz Lokalny SMK