Jako Organizacja Pożytku Publicznego już od kilku lat rozpoczynamy kolejny rok akcją promocyjną 1%. Rok 2020 dla Fundacji przyniósł spore zmiany i kolejne wyzwania.

Fundacja Fundusz Lokalny SMK z dniem 30 grudnia 2019 r. w drodze darowizny (Nr Aktu Notarialnego:10.525/2019) otrzymała Dwór Horodyńskich w Kotowej Woli. Zabytek wymaga kontynuacji prac budowalnych. Założeniem na 2020 r. jest pełna rekonstrukcja stropu nad piwnicami. Naszym marzeniem jest aby w 250 lat od jego wybudowania, w 2024 r. zakończyć wszystkie prace budowlane. Prosimy o przekazywanie swojego 1% od podatku. Całość zebranych środków przeznaczymy na remont Dworu. Nasz cel szczegółowy to „Dwór Kotowa Wola”.

Kolejnym wyzwaniem dla Fundacji SMK jest wsparcie Partnerstwa Napędzani Wisłą. Prężnie działającej grupy na rzecz promocji tradycji wiślanych. Zachęcamy wszystkich sympatyków do przekazania 1% na cel Wisły. Aby to zrobić należy wpisać w deklarację PIT: „Dla Wisły”.

Masz swój cel? Zachęcamy do dołączenia do Fundacyjnej Grupy OPP lub wsparcia współpracujących z nami organizacji i grup, które realizują ciekawe działania społeczne.

Przystąp do Fundacyjnej Grupy OPP lub wybierz działania naszej Fundacji lub współpracujących z nią organizacji - wspieraj Swoim 1% lokalne inicjatywy. Bo „Jeden może dużo”.

Zapraszam
Stanisław Baska
Prezes Zarządu FFL SMK

CELE FUNDACJI FUNDUSZ LOKALNY SMK

KRS: 0 0 0 0  4 0 2  5 6 4

CELE SZCZEGÓŁOWE FUNDACYJNEJ

GRUPY OPP

Spotęguj swoje możliwości. Przystąp do Fundacyjnej Grupy OPP

(skr. FG OPP).

Co trzeba zrobić aby przystąpić do Grupy:

1. zapoznaj się z pełnymi zasadami i dokumentami "dokumenty do pobrania"
  2. zgłoś mailowo swój akces do Grupy. W mailu podaj kto odpowiada za promocję i organizację działań, jaki cel szczegółowy został obrany. Czekaj na maila potwierdzającego. Możesz również pobrać wzór umowy, podpisać i odesłać umowę na adres Fundacji, w której określisz swój cel szczegółowy - na co będziesz zbierał środki z odpisów 1% z tytułu podatku od osób fizycznych (PIT);
  3. skorzystaj z porady Fundacji jak wypromować swoje działania w kręgu osób, które mogą wspierać Twój cel działania przekazując swój 1%;
  4. podpisz umowę dotacyjna z Fundacją i zrealizuj swój cel z uzyskanych przez Twoje środowisko funduszy;
  5. działaj dalej - zbieraj 1% na kolejny  rok z nami lub staraj się o uzyskanie statusu OPP (jeśli jesteś organizacją).

Co zyskasz współpracując z Fundacją Fundusz Lokalny SMK:

1. możesz, korzystając ze środków odpisów 1% realizować dowolny cel pożytku publicznego (np. pomoc charytatywna, rozwój wspólnoty lokalnej, edukacja, wolontariat, dodatkowe zajecia edukacyjne, ochrona lokalnego dziedzictwa historycznego etc);
  2. sam decydujesz na co idą środki z tytułu 1% od podatku PIT;
  3. Twoje działanie zyskuje sprzymierzeńców, Ty zyskujesz środki finansowe;
  4. środki finansowe zostają w regionie, NIE trafiają do ogólnopolskich OPP czy Ministra Finansów;
  5. masz pełną kontrolę nad pozyskanymi środkami;
  6. wydatkowanie środków jest uproszczone, NIE musisz rejestrować działalności społecznej jako OPP, NIE prowadzisz skomplikowanej księgowości, NIE martwisz się kontrolami, po prostu Ty działasz aby zrealizować swoje marzenie,
  7. zyskujesz możliwość współpracy z Fundacja FFL SMK przy innych projektach realizowanych przez Fundację.

Formalności ze strony Fundacji ograniczone do minimum. Wystarczy bowiem:

1. uzyskać za pośrednictwem maila zgodę lub podpisać umowę o współpracy z Fundacją ;
  2. jeśli uzyskasz wpłaty na Twój cel szczegółowy należy podpisać umowę darowizny, która pozwoli przekazać zebrane z tytułu 1% środki dla Twojej organizacji (nie dotyczy osób fizycznych zamierzających zrealizować cel publiczny - tutaj upoważnimy osoby do wydatków do wysokości przysługującej kwoty);
  3. po zakończeniu działań złożyć sprawozdanie z wydatkowania środków 1%.