IX 2015 edycja programu Działaj Lokalnie już za nami

16 inicjatyw, 288 wolontariuszy, ponad 2 tys. odbiorców i 153 668,78 zł łącznej wartości projektów  – tak w wielkim skrócie można podsumować IX 2015 edycję programu Działaj Lokalnie. Wspólny sukces  świętowaliśmy 5 marca w Kępiu Zaleszańskim w dosyć nietypowy sposób bo w kręgielni.

W spotkaniu wzięło udział około 30 osób, które uczestniczyły w zrealizowanych projektach. Inicjatywy były realizowane w pięciu gminach tj: Nowej Dębie, Baranowie Sandomierskim, Bojanowie, Pysznicy oraz Zaleszanach.

Galę rozpoczęliśmy od przedstawienia osiągniętych wyników, zaangażowania wolontariuszy,  efektów przeprowadzonych inicjatyw oraz skali środków finansowych jakie wydaliśmy. Zostały wręczone pamiątkowe dyplomy, a Fundacja jak co roku przyznała dodatkowe wyróżnienia.

Nagrodę za „Debiut Roku” otrzymało Stowarzyszenie W Dolinie Sanu – Sudolanie, z kolei w konkursie „Opowiedz o swojej miejscowości” I miejsce zdobyła grupa nieformalna „Coolturalni”. Tuż za „Coolturalnymi” ex aequo na II miejscu znalazło się Stowarzyszenie na Rzecz Ekorozwoju i Promocji Wsi Jadachy oraz Stowarzyszenie W Dolinie Sanu – Sudolanie. Konkursowe prace można zobaczyć na stronie Fundacji pod adresem www.fundacjasmk.pl.

Gala to spotkanie podczas którego świętujemy, wspominamy, wymieniamy się doświadczeniami, ale i integrujemy się. Tym razem postawiliśmy na grywalizację, czyli integrację podczas gry w kręgle. Do zawodów stanęły drużyny z czterech gmin tj.: Nowej Dęby, Bojanowa, Baranowa Sandomierskiego i Pysznicy. Zwinnością i opanowaniem kul najlepiej wykazała się drużyna z gminy Nowa Dęba – jeszcze raz gratulujemy wszystkim zawodnikom.

Program Działaj Lokalnie to wspólna inicjatywa. Dziękujemy za zaangażowanie gmin oraz pozostałym osobom współpracujących w ramach programu. Dziękujemy Państwu Smaliszom za pyszną kulinarną obsługę podczas spotkania.

Zakończenie IX 2015 edycji to początek IX 2016 edycji programu Działaj Lokalnie. Od 4 kwietnia 2016 roku rusza nabór, więcej szczegółów na stronie internetowej Fundacji Fundusz Lokalny SMK. Zapraszamy!