Gala Stypendialna 2014

W sobotę 8 listopada w „Gościńcu Koćmierzów” odbyła się Gala Stypendialna 2014 dedykowana stypendystom jak i wszystkim tym, którzy wspierają Fundację, a tym samym zdolną młodzież z naszego terenu.

Powołując się na fakty i liczby w tym roku Fundacja wraz z partnerami lokalnymi: samorządy, organizacje, osoby fizyczne budując partnerstwa, umowy współpracy czy, tak jak w przypadku stypendiów pomostowych lokalne grupy sponsorskie, miała przyjemność przyznać 12 stypendiów: 7 edukacyjnych, 4 artystyczne i 1 kontynuacyjne na drugi rok studiów.

Stypendystami 2014 roku w dziedzinie artystycznej zostali: Katarzyna Góras, Alicja Cichoń, Jacek Magda, Przemysław Falarz.

Fundatorami grantów byli: Krzysztof Pitra – Starosta Tarnobrzeski, samorząd Gminy Zaleszany, Witold Stefaniak – Prezes Grupy Sadowniczo – Warzywniczej „Złoty Sad”, Stanisław Baska – właściciel  „Gościńca Koćmierzów”, samorząd Miasta i Gminy Baranów Sandomierski, Miasto Sandomierz. Stypendia zostały przyznane w ramach II Festiwalu Miasto Młodych Artystów.

W kategorii stypendium edukacyjnego, stypendystami 2014 roku zostali:  Karolina Wydra, Przemysław Falarz, Michał Bałata, Robert Kolasiński, Piotr Kawęcki, Anna Floras, Jakub Iskra. Stypendium kontynuacyjne na drugi rok studiów otrzymał Hubert Wilk.

Stypendia edukacyjne realizowane są w ramach Programu Stypendiów Pomostowych. Jest to program ogólnokrajowy wdrażany przez Fundacje Edukacyjna Przedsiębiorczości w Łodzi, dla której Fundacja Fundusz Lokalny SMK jest partnerem lokalnym współpracującym z  lokalnymi grupami sponsorskimiw Baranowie Sandomierskim, Klimontowie, Samborcu,  Nowej Dębie, Zaleszanach i nowo powstałych w Gorzycach i Łoniowie zaś 2 stypendia artystyczne tegorocznej edycji FMMA zostały ufundowane przez Fundację w ramach Programu Stypendialnego Agrafka Agory.

Tegoroczna Gala odbyła się w „Gościńcu Koćmierzów”. W kameralnej atmosferze zostały wręczone dyplomy dla stypendystów oraz podziękowania dla fundatorów, sponsorów oraz mediów, za wsparcie finansowe, promocyjne oraz merytoryczne. Galę rozpoczęła Patrycja Klocek – prezentując swój talent wokalny.

Podczas spotkania po raz pierwszy mogliśmy uczestniczyć w aukcji oraz zbiórce publicznej. Przedmiotem licytacji były dzieła namalowane przez Przemysława Falarza – stypendysty Fundacji oraz studenta pierwszego roku studiów na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. 1 zlicytowana praca trafiła do burmistrza MiG Baranowa Sandomierskiego Jacka Hynowskiego, który w ten sposób wsparł fundusz stypendialny Fundacji. Piękne rękodzieła, które uczestnicy Gali mogli również nabywaćzostały podarowane przez Międzypokoleniowy Klub Aktywności z Suchorzowa (gmina Baranów Sandomierski) i Koprzywnicy. Pieniądze zdobyte podczas aukcji  w sumie 540 zł zostaną przekazane na fundusz stypendialny oraz na laureatów konkursu „Wolontariusz”.

Podczas spotkania również mogliśmy usłyszeć piękne głosy Aleksandry Abramczyk oraz Katarzyny Góras.

Dziękujemy za wspólne świętowanie podczas Gali Stypendialnej 2014. Dziękujemy za poświęcony nam czas na rozmowę i dyskusję.. Życzymy dalszych sukcesów stypendystom i liczymy i zapraszamy do dalszej współpracy z Fundacją.