Echa II Festiwalu Miasto Młodych Artystów

W niedzielę 29.06.2014 r. odbył się w Sandomierzu II Festiwal Miasto Młodych Artystów.
Tegoroczny Festiwal obfitował w moc atrakcji. W ramach Festiwalu odbył się Piknik Rodzinny, półfinały i finały debat oksfordzkich , wspólne świętowanie 25 lat wolności oraz koncert finałowy Festiwalu.
Otwarcia Festiwalu dokonali burmistrz Sandomierza Jerzy Borowski oraz Prezes Fundacji Fundusz Lokalny SMK- Stanisław Baska.

„Rodzinnie, integracyjnie i z uśmiechem na twarzy”

Nie ma to jak wspólne świętowanie, zabawa z nutą rywalizacji w gronie rodziny i przyjaciół. Festiwal rozpoczął się bardzo sielsko i radośnie. Około godziny 14-tej na Rynku Starego Miasta można było zobaczyć  przedstawienie w wykonaniu uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 2
w Sandomierzu, które nie tylko uczyło zdrowego trybu życiu, ale i bawiło. W niezwykle plastyczny i ekspresyjny  sposób zostały zobrazowane treści, które są niezwykle ważne, ale samo mówienie o nich, nie przemawia tak do dzieci, jak  ich wizualizacja.  Młodzi aktorzy zdobyli gromkie brawa. Był to jednak dopiero początek wspólnej zabawy gdyż nastąpiła   inwazja  kolorowych, zdawałoby się, pozaziemskich istot. Barwne postacie pojawiły się na tuż obok ratusza – jak się jednak okazało byli to wolontariusze, którzy przeprowadzili animacje dla dzieci.  Dorośli zaś mogli w tym czasie posłuchać  dyskusji na tematy związane z 25 – leciem wolności – prowadzonej przez finalistów debat oksfordzkich, oraz poprzez wystawę zdjęć udostępnioną przez archiwum Państwowe
w Kielcach można było cofnąć się na chwilę do 4 czerwca 1989r, aby poczuć  klimat wyborów, które stały się początkiem przemian demokratycznych, wolności.

Dla wszystkich uczestników tego niecodziennego wydarzenia zorganizowane zostały konkursy
z cennymi nagrodami: wieże, płyty „25-wolności kocham i rozumiem”, albumy o Sandomierzu, obiady rodzinne w Lapidarium pod Ratuszem oraz telewizor.

„Wolność kocham i rozumiem”

Dzisiejsza wolność słowa dała nam możliwość do dyskusji, którą wykorzystaliśmy podczas debat oksfordzkich – podczas których dyskusja przebiega według określonych zasad.

Młodzi ludzie, którzy urodzili się już w demokratycznym kraju – gimnazjaliści
z miejscowości: Nowa Dęba, Sandomierz oraz Baranów Sandomierski wyrażali swoje zdanie oraz opinie na tematy związane z 25 – leciem wolności. Pierwsze starcie odbyło się pomiędzy Nową Dębą, która była na stanowisku propozycji, a Sandomierzem – opozycjoniści, tematem dyskusji była: „Inwigilacja społeczeństwa przez instytucje publiczne służy obronie demokracji”. Następnie drużyny zamieniły stanowiska. Po stronie propozycji stanął Sandomierz, natomiast Nowa Dęba broniła tematu jako opozycja. Tezą drugiego tematu to: „Demokratyczna Polska istnieje dzięki wolności słowa”. Walka słowna na oba tematy była wyrównana, ale ostatecznie swoimi argumentami oraz sposobem ich przedstawiania dyskusję wygrał Sandomierz.

Finał debat oksfordzkich odbył się na temat „Rola i znaczenie Polski w dokonaniu demokratycznych zmian w Europie lat 1989-1990 jest marginalizowana i niewłaściwie wykorzystywana przez polityków i społeczeństwo”. Młodzi gimnazjaliści w swojej dyskusji odnieśli się do działań politycznych oraz reakcji społeczeństwa. Temat został na pewno nie wyczerpany z powodów ograniczeń czasowych, ale mieliśmy okazję podyskutować z widzami po zakończeniu  debaty, a finalistami dyskusji została drużyna z Sandomierza.

Zwycięska drużyna z Sandomierza otrzymała grant rozwojowy w wysokości 1 000 zł na organizację pomysłu wspólnego działania realizowanego w oparciu o zasady konkursu „Wygraj w tysiąca”. Pozostałe drużyny otrzymały nagrody finansowe w wysokości 200 zł. Podczas debat wyłoniony został Najlepszy Mówca którym jest: Marcin Krakowiak; każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom.

Nad całością debaty czuwali marszałkowie: Sebastian Nabrzeski oraz Dariusz Bukowski, oraz sekretarz Robert Bąk.

„Sandomierz zdobyty”

W ciepłe, niedzielne popołudnie nastąpiła inwazja twórczej energii. Na naszych oczach rozgrywała się walka pomiędzy finalistami sceny muzycznej, którzy przeprowadzili zmasowany atak różnorodnych dźwięków – od cichych i nostalgicznych do szybkich i niezwykle energetycznych.  W chwili wytchnienia uczestnicy tego niecodziennego wydarzenia mogli posłuchać jak przebiegały półfinały pozostałych scen festiwalowych, czyli: teatralnej, tanecznej, plastycznej, literackiej i konkursu ”Okna aktywności”, a także zobaczyć zmagania drużyn debatanckich podczas finału debat oksfordzkich. Jednak zmasowany atak emocji nastąpił tuż przed godz. 20-tą. Wtedy to rozstrzygnięto konkursy zorganizowane w ramach Pikniku Rodzinnego. Szczęśliwcy otrzymali cenne nagrody. Wszystkich młodych artystów mogliśmy jeszcze raz zobaczyć podczas ogłoszenia wyników – moment wyczekiwania dłużył się
w nieskończoność-aż w końcu Laureaci II Festiwalu Miasto Młodych artystów zostali wyłonieni,
a zostali nimi:

Scena muzyczna: zespół „Strzał w Głowę”. Patrycja Klocek, Katarzyna Góras, Jacek Magda.

Scena taneczna: Paradox 1.

Scena teatralna: Grupa „Metafora II”.

Scena plastyczna: Przemysław Falarz.

Scena literacka: Alicja Cichoń i Ewa Gawlak.

Okna aktywności: Paweł Kara, Piotr Bednarek, Grupa APW.

Granty rozwojowe młodym artystom wręczyli fundatorzy scen: w imieniu  Burmistrza Miasta Sandomierz Pani Joanna Bartosik, w imieniu Burmistrza Miasta i Gminy Baranów Sandomierski – Przewodniczący Rady Powiatu  Tarnobrzeskiego Pan Dariusz Bukowski, Starosta Tarnobrzeski Pan Krzysztof Pitra, Sebastian Nabrzeski sekretarz Gminy Zaleszany, Stanisław Baska – właściciel „Gościńca Koćmierzów”, Jerzy Marcjan przedstawiciel grupy producenckiej „Złoty Sad” i Prezes Fundacji Fundusz Lokalny Pan Stanisław Baska.

W tej walce jednak nie było przegranych – wszyscy młodzi artyści mogli zaprezentować swoje pasje i  twórczą działalność, włączyć się w świętowanie wolności artystycznego wyrazu
i uczestniczyć w tej swoistej uczcie młodej sztuki. Gratulujemy.

Późnym wieczorem można  było jeszcze raz zobaczyć występy Laureatów sceny  tanecznej, muzycznej i teatralnej, a potem posłuchać pięknego koncertu wykonaniu kwintetu akordeonowego ze PSM I i II stopnia w Stalowej Woli.

Dziękujemy wszystkim, którym idea festiwalu czyli promowanie i wspieranie młodych artystów
z naszego terenu jest na tyle bliska, że aktywnie włączyli się w organizację Festiwalu i okazali  dużą pomoc w jego realizacji.

Organizatorzy: Fundacja Fundusz Lokalny SMK we współpracy: Miasto Sandomierz, Miasto i Gmina Baranów Sandomierski oraz Gmina Klimontów.

Partnerzy: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Baranowie Sandomierskim, Gminny Ośrodek Kultury w Klimontowie, Sandomierskie Centrum Kultury, Ośrodek Promowania Aktywności Kulturalniej, Miejska Biblioteka Publiczna im. Jana Długosza w Sandomierzu, Archiwum Państwowe w Kielcach, Muzeum Okręgowe w Sandomierzu, Stowarzyszenie na rzecz promocji dorobku artystycznego ziemi tarnobrzeskiej, Lapidarium pod ratuszem, Galeria Otwarta, Księgarnia Literacka im. Sióstr Chodakowskich, Stowarzyszenie Pamięć i Solidarność, Tygodnik Nadwiślański, Sztafeta, Radio Kielce, Radio Rzeszów i wolontariusze.

II Festiwal miasto Młodych Artystów  uczestniczył w ogólnopolskich programach: Agrafka Agory, 25 lat wolności, Inicjatywa Razem 89, Fundacja im. Stefana Batorego. Patronat honorowy nad Festiwalem objął Prezydent RP Bronisław Komorowski.

Do zobaczenia za rok.